Jaja skuplja 50 posto, a očekuje se i daljnji porast cijene

Datum objave: 04.11.2022   Broj čitanja: 4763
Zbog velikog poskupljenja stočne hrane i energenata poskupjela su i jaja. I to za čak 50%, objavio je HRT u središnjem Dnevniku, dodavši kako se očekuje daljnje povećanje cijene jaja, ali i da bi moglo doći do nestašice.
 Jaja skuplja 50 posto, a očekuje se i daljnji porast cijene

 

Na velikoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj u slobodnom uzgoju se na godinu proizvede i do 3 milijuna jaja.

"Ventilacija radi 24 sata, mikroklimu moramo održavati na zadovoljavajućem nivou da ne bi zbog djelovanja amonijaka i ostalih negativnih agenasa došlo do narušavanja njihovog zdravlja", kaže dr. vet. Ivica Baričević.

"Postoji sigurno granica kupovne moći i mi možemo dizati cijene do neba. Ako se proizvodi ne budu prodavali, ne budu kupovali, od toga ćemo svi imati štete", ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.


"U trgovačkim centrima jaja su bar duplo skuplja"

HRT piše i kako su neki mali proizvođači već prestali raditi, a oni koji su ostali na tržištu se teško nose s poskupljenjem.

"Pa ja bih volio da se vrati sve na staro, ali pošto je hrana otišla gore, morat će i jaja ići gore. Već su krenula. Znači u trgovačkim centrima već su vam jaja bar duplo skuplja nego što su bila prije", kaže Damir Sovar.

Skuplja su i na osječkoj tržnici. Unatoč višim cijenama prodaja ide dobro, piše HRT, jer kupci traže domaća jaja.

"Nikad veće cijene, a nikad manja zarada. Znači kukuruz, hrana, režije su otišle u nebo. Jednostavno, mi se time ne možemo pokrivati", kaže Jelica Jurković za HRT.

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO