NE ŽELE GIGANTSKI MINARET U OSIJEKU! ‘Građani su u čudu’: Ovome se nisu nadali, reagirali ratni vojni invalidi

Datum objave: 25.10.2022   Broj čitanja: 2862
Iz HVIDR-e Osijek 91 javljaju kako se protive izgradnji minareta u visini od 25 metara koji bi se trebao nalaziti u sklopu Islamskog centra u gradu Osijeka.
NE ŽELE GIGANTSKI MINARET U OSIJEKU! ‘Građani su u čudu’: Ovome se nisu nadali, reagirali ratni vojni invalidi

 

Obratili su se medijima otvorenim pismom poručivši kako nisu protiv izgradnje bogomolje. Podsjetili su na zamolbu Gradske četvrti koja je tražila da se bogomolja gradi bez minareta i bez poziva na molitvu.

 

 

“HVIDR-a Osijek 91 je na posljednjem Predsjedništvu održanom 19. listopada 2022. godine donijela odluku o javnom priopćenju lokalnim vlastima i medijima da se obrati otvorenim pismom javnosti u svezi izgradnje Islamskog centra u gradu Osijeku (Gradska četvrt Jug II).

 

 

Ratni vojni invalidi grada Osijeka nisu protiv izgradnje bogomolje pripadnicima islamske vjeroispovijesti u gradu Osijeku, ali se protivimo izgradnji minareta u visini 25 metara, koji je prezentiran u medijima.

 

 

Prije 15-tak godina je došla zamolba u Gradsku četvrt Jug II za izgradnju džamije kod muslimanskog groblja (Bikara), gdje je donesen dogovor članova Gradske četvrti Jug II o izgradnji bogomolje bez minareta i poziva na molitvu i takav je prijedlog prihvaćen na zadovoljstvo i razumijevanje obje strane i otišao u daljnju proceduru”, kažu iz HVIDRA-e.

 

 

“Izazvalo čuđenje građana”

 

“Obzirom da postoji dokument koji je potpisao bivši gradonačelnik gospodin Ivan Vrkić-2014. za izgradnju Islamskog centra, a nepoznato u kojem obliku, HVIDR-a Osijek 91 je protiv izgradnje Islamskog centra kao prikazanog projekta s minaretom. Polaganje kamena temeljca je izazvalo čuđenje većine građana grada Osijeka ovakvim idejnim projektom prikazanim u medijima (minaret), te smatramo da je prošlo „ispod radara“ bez bilo kakve rasprave o Islamskom centru u Osijeku i njegovom idejnom rješenju.

 

Grad Rijeka je imao dugogodišnju raspravu o izgradnji Islamskog centra u Rijeci i na obostrano zadovoljstvo našao rješenje za izgradnju.

 

 

HVIDR-a Osijek 91 ne želi dizati tenzije, zbog međureligijske suradnje (nemali broj članova HVIDR-e Osijek 91 je islamske vjeroispovijesti) i sudjelovali smo zajedno u Domovinskom ratu, te želimo dogovor o ovom bitnom pitanju i donošenje najbolje odluke na obostrano zadovoljstvo svih građana grada Osijeka i Bošnjačke zajednice.


Vaši ratni vojni invalidi grada Osijeka”, stoji u njihovom priopćenju za medije.

 

 

Donacije arapskih zemalja

 

Podsjetimo, 8. listopada svečano je položen kamen temeljac za Islamski centar Osijek.Molitveni dio samo je jedan središnji element Islamskog Centra. Tu će biti restoranski dio, multifunkcionalna dvorana za različita predavanja, nastave i svi ostali sadržaji koji će ostvarivati ideju “grada u gradu” i ovog Centra kao mjesta susreta. Islamski centar prostirat će se na površini 830 četvornih metara i površinski bit će manji od prvotno zamišljenog. Bit će to mjesto druženja i susreta jer će i pored Islamskog centra biti napravljeno malonogometno, košarkaško igralište koje će biti otvoreno za korištenje svih zainteresiranih.

 

Cijena same gradnje nije poznata, a radove će izvoditi domaće tvrtke Osijek-Koteks i Projektgradnja plus dok će gradnju financirati od dobrovoljnih priloga vjernika, ali i od donacija koje će prikupiti arapske zemlje. Dovršetak radova očekuje se 2024. godine.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO