10 simptoma nedostatka željeza u krvi?

Datum objave: 25.10.2022   Broj čitanja: 4282
Željezo je jako važan mineral za zdravlje našeg organizma. Oko 10 posto žena, posebno one koje žive ubrzanim ritmom ili puno vježbaju, pate od nedostatka željeza.
10 simptoma nedostatka željeza u krvi?

 

Uvijek prati signale koje ti tijelo šalje. Ako želiš saznati nedostaje li tvome organizmu željeza, pročitaj koji su najčešći simptomi.

 

Neprestani umor

Naša tijela koriste željezo kako bi proizvodila hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, a ona su zaslužna za prijenos kisika. Manjak kisika u krvi dovodi do osjećaja neprestanog umora.

 

Loša koncentracija

Ako primijetiš da ti je koncentracija loša i teško ti je obaviti sve svakodnevne obveze koje si ranije mogla, moguće je da je problem u smanjenoj količini željeza.

 

Ravnodušnost

Jedan od mogućih simptoma nedostatka željeza može biti i bezvoljnost i potištenost. Ako primijetiš promjene raspoloženja i emocija, i nemaš volje za inače najdraže stvari, obavezno provjeri krvnu sliku.

 

Zadihanost

Ako se brzo i naglo zadišeš tijekom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su hodanje, kućnanski poslovi ili vježbanje, moguće je da tvome organizmu nedostaje željeza. Ovaj važan mineral je zaslužan za stvaranje kisika koji je potreban našem organizmu, a ako ga nema dovoljno, nastaju zdravstveni problemi.

 

Bljedilo kože

Blijeda koža može biti pokazatelj smanjene količine željeza. Bljedilo kože uzrokovano je slabom cirkulacijom krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca.

 

Smanjena energija i kondicija

Manjak željeza smanjuje fizičku sposobnost i izdržljivost organizma. Ako redovito vježbaš, sigurno ćeš primijetiti da ti fizička aktivnost postaje prenaporna.

 

 

Bolovi u mišićima

Ako nakon dužeg hodanja ili treninga osjećaš snažne bolove u mišićima, a nisi radila ništa što inače ne radiš, možda ti tijelo poručuje da mu nedostaje željeza. Takvo stanje usporava oporavak mišića.

 

Lomljivi nokti

Kada ti nokti nisu čvrsti kao što su nekad bili, lako se lome i udubljeni su, pravo je vrijeme da napraviš krvne pretrage jer je moguće da ti nedostaje željeza.

 

Česte bolesti

Ako si cijelu zimu provela prehlađena i s raznim upalama, a posebno ako često patiš od bolesti dišnih puteva, razlog za to može biti niska razina željeza u organizmu.

 

Boja urina

Ako tijekom mokrenja primijetiš da se boja urina značajno promijenila, odmah dogovori termin kod liječnika. Kada organizmu nedostaje željeza, urin postaje ružičast ili čak crven.

 

 

 

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO