Andrijanić: Nakon ovog mandata, to je dugih 16 godina bez Hrvata. I to ne doprinosi nikakvom napretku

Datum objave: 05.10.2022   Broj čitanja: 1648
Državni vrh Bosne i Hercegovine i ove godine je ostao bez konstitutivnog, hrvatskog naroda, dok Bošnjaci daju dvoje svojih predstavnika, a Srbi jednog.
Andrijanić: Nakon ovog mandata, to je dugih 16 godina bez Hrvata. I to ne doprinosi nikakvom napretku


I svi pripadaju socijaldemokratskim strankama, ali samo na papiru, što u kolumni u Večernjem listu analizira Željko Andrijanić.

Socijaldemokrati na čelu države, ali taj politički pravac njeguju samo na papiru

 

Da je BiH zemlja apsurda, uvjeravamo se redovito, a na izborima to nekako najbolje shvatimo. Jer kako drukčije protumačiti činjenicu da je politička ljevica u ovoj zemlji najradikalnija opcija.


Iščitava se to iz poruka koje se šalju, ali i iz poteza onda kada uzmu vlast u svoje ruke pa žele konstitutivni narod pretvoriti u manjinu. Da se razumijemo, na političkoj sceni kod Bošnjaka razlike između ljevice i desnice nema kada je u pitanju odnos prema onim narodima koje bi najradije prebacili preko granice, konkretno Hrvatima, a sreća je što se i među njima nađe netko razuman pa poruči da je vrijeme da se stane na loptu, kao što je Haris Silajdžić svojedobno govorio Željku Komšiću da će Hrvatima ogaditi Bosnu i Hercegovinu ili Zlatko Lagumdžija koji istom tom političaru u posljednje vrijeme poručuje da je ogadio ljudima koncept građanske države, ali još je veća sreća što međunarodna zajednica barem za jedan promil uviđa kako unitarizam svih bošnjačkih opcija nije rješenje za budućnost BiH.


A ono što je činjenica nakon ovogodišnjih izbora je da prvi put u povijesti socijaldemokrati u potpunosti kontroliraju Predsjedništvo BiH. Denis Bećirović, član SDP-a i kandidat sedam oporbenih stranaka naziva "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu", novi je bošnjački član Predsjedništva. Željko Komšić, bivši SDP-ovac i predsjednik Demokratske fronte, glasovima Bošnjaka izabran je za hrvatskoga člana Predsjedništva.Željka Cvijanović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata izabrana je na mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH i prva je žena ikad izabrana u tu instituciju.


Negdje drugdje pričali bismo o idealnom timu ljevice. U ovakvoj državi očekuje nas spoj nespojivog. Bećirović i Komšić kao bivši stranački kolege možda kliknu, međutim, nakon prvog Denisova govora, ako se bude držao svojih riječi, vodit će politiku pomirenja među narodima u BiH, politiku suradnje sa susjedima, raditi na ekonomskom progresu zemlje, a Komšić, koji je kampanju gradio na "ratu" s Hrvatima u BiH i Hrvatskoj, način koji je, barem verbalno, najavio Bećirović ne želi niti shvatiti niti pratiti. Cvijanović će pak braniti interese RS-a i na sve što bude zadiralo u taj entitet, a toga će biti preko glave, stavljat će veto, kao što je i Milorad Dodik radio tijekom četiri godine.


Sve u svemu, Predsjedništvo se politički itekako zacrvenjelo, a hoće li se narod crvenjeti zbog vladavine ove institucije, uskoro ćemo vidjeti. Jer jedan remetilački čimbenik ostao je unutra, a Hrvati ponovno nisu mogli izabrati svog predstavnika. Nakon ovog mandata, to je 16 dugih godina bez Hrvata. I to ne doprinosi nikakvom napretku. •


Željko Andrijanić/Večernji list

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • fojnica09.10.2022 14:47 sati
    Ne postoji nikakav hrvatski clan predsjednistva B-H ve clan predsjednistva B-H koji se bira iz reda B-H katolika- hrvata odnosno gradjana.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO