BORJANA KRIŠTO U GRUDAMA: OVO JE DOMOVINA HRVATSKOG NARODA, TO SVI MORAJU RAZUMIJETI

Datum objave: 27.09.2022   Broj čitanja: 2195
U nedjelju ćemo saznati hoće li Borjana Krišto postati prva žena u povijesti, u Predsjedništvu BiH.
BORJANA KRIŠTO U GRUDAMA: OVO JE DOMOVINA HRVATSKOG NARODA, TO SVI MORAJU RAZUMIJETI

 

Pred njom je nimalo lak zadatak, pobijediti Željka Komšića, čovjeka koji 12 godina sjedi u Predsjedništvu BiH izabran glasovima Bošnjaka. Borjana Krišto računa isključivo na glasove svog, hrvatskog naroda.

 

Danas je u Grudama govor započela pozdravom svim nazočnima, osobito gostima iz Hrvatske koji su došli dati podršku listi HDZ-a BiH i HNS-a, ali i mladima koji su budućnost ove zemlje.

 

- Želim vas pozdraviti kao zajednička kandidatkinja HNS-a i HDZ-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ovom kandidaturom mi je ukazana čast i jedna velika odgovornost u ovom povijesnom trenutku za hrvatski narod u BiH. Zašto povijesni? Zato što i na ove izbore idemo bez izmjena Izbornog zakona, zato što Bošnjaci mogu opet izabrati dva svoja predstavnika. Zato HNS ide zajedno i šalje poruku da je BiH i domovina hrvatskog naroda i da samo hrvatski narod može odlučiti tko će ga predstavljati i zastupati u instituciji Predsjedništva, ali i u institucijama koje su u Ustavu namijenjene za zaštitu nacionalnih i kolektivnih prava hrvatskog naroda - kazala je Krišto.

 

Istaknula je da su pored naznačenih gospodarskih i socioekonomskih tema, odgovora na izazove i krize, u fokusu hrvatske politike bitna politička pitanja. - Ustav BiH definira Bosnu i Hercegovinu kao državu i zajednicu tri konstitutivna naroda. Imamo stalne nasrtaje na Ustavom zajamčena prava. On se u svakom slučaju treba mijenjati, ali samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda jamče opstojnost, sigurnost i europsku budućnost Bosne i Hercegovine. Izborni zakon BiH, mnogo puta smo čuli, sadrži diskriminirajuće odredbe prema izboru hrvatskog člana Predsjedništva i izboru izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH. I izborni zakon se mora promijeniti samo na način kako je to kazao Ustavni sud, da hrvatski narod ima pravo na politički pluralizam i da hrvatski narod samo svojom većinskom voljom može izabrati tko će ga predstavljati. Kao kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva referirat ću se na nešto vezano i za nadležnost, a to u europske i NATO integracije, to je cilj koji smo zagovarali i praktički pokazali kroz funkciju legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva. To je put koji ćemo nastaviti i snažnije zagovarati. Zašto? Jer je to put potreban BiH. To je put koji BiH jamči mir i sigurnost. Da bismo ostvarili sve svoje političke ciljeve mi moramo 2. listopada pokazati svoju političku odgovornost, izići na izbore i izabrati svoje političke predstavnike, od razine županije preko entiteta do razine BiH uključujući i hrvatskog člana Predsjedništva. Samo kroz svoje izabrane predstavnike i institucije i tijela vlasti možemo ostvariti našu ustavnu jednakopravnost, obraniti se od nasrtaja na Ustavom zajamčena prava i ostvariti sve naše programske ciljeve kako bismo osigurali kvalitetan život za svakog čovjeka u BiH - istaknula je kandidatkinja za Predsjedništvo Krišto.

 

Na kraju je ponovila poruke koje mora čuti cijela zemlja. - Volim ovu zemlju. To su moje poruke koje govorim ovih dana. Ovo je i moja domovina. Ovo je domovina hrvatskog naroda. U ovu slobodu i temelje ugrađeni su i hrabrost i žrtva hrvatskih branitelja. Stoga BiH želimo izgrađivati. Ali hrvatski narod u BiH nije manjina. On je suveren, konstitutivan i ustavotvoran narod i to moraju svi znati i razumijeti. Na kraju vam želim reći, vjerujem u snagu našeg zajedništva koju smo toliko puta i kroz povijest pokazali. Zajedništvom do pobjede za svoj hrvatski narod - zaključila je Krišto.


Grude.com

 

FOTOGALERIJA: SREDIŠNJI IZBORNI SKUP HNS-A PREDVOĐENOG HDZ-OM BIH U GRUDAMA

BORJANA KRIŠTO U GRUDAMA: OVO JE DOMOVINA HRVATSKOG NARODA, TO SVI MORAJU RAZUMIJETI
BORJANA KRIŠTO U GRUDAMA: OVO JE DOMOVINA HRVATSKOG NARODA, TO SVI MORAJU RAZUMIJETI
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO