Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2. Što se događa?

Datum objave: 26.09.2022   Broj čitanja: 1786
Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tijekom noći, izjavio je glasnogovornik operatera naznačivši kao mogući uzrok curenje plina.
 Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2. Što se događa?

 

Vlasti u Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji odmah su obaviještene, dodao je Ulrich Lissek, glasnogovornik operatera čije je sjedište u Švicarskoj.

 

U noći s nedjelje na ponedjeljak tlak je u dijelu plinovoda koji prolazi kroz podmorje pao sa 105 na sedam bara. "Negdje sigurno postoji rupa, samo nitko ne zna gdje", kazao je Lissek dodavši da je istraga u tijeku.


Nitko ne zna uzrok

 

U njemačkom ministarstvu tvrde da ne znaju uzrok. "Trenutno smo u kontaktu s regulatorima kako bismo razjasnili situaciju. Još nisu jasni uzrok ni točne činjenice", stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva.

 

Kompanija koja upravlja plinovodom tvrdi da plin ne curi u Lubminu, na sjevernu Njemačke. "Da curi u Lubminu, čuli biste", rekao je glasnogovornik.

 

Gazprom je poručio da pitanja o incidentu treba proslijediti operatoru, koji je pred sudom u Švicarskoj zatražio zaštitu od vjerovnika. Sud mu je nedavno produljio rok za restrukturiranje financija.

 

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao je dopremati ruski plin kroz Baltičko more do Njemačke i dovršen je krajem prošle godine. SAD mu se protivio tvrdeći da će pojačati ovisnost Europe o ruskom plinu. Kritizirala ga je i Ukrajina žaleći se da će izgubiti prihod od tranzita ruskog plina.

 

Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led i pokušava pronaći nove izvore nabave plina. U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna prostornih metara plina, navodi Reuters.

 

Plinovod je okupio ruski Gazprom, njemački E.ON i Wintershall Deau, nizozemski Gasunie i francuski Engie, ali su mnogi partneri odustali od sudjelovanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO