Raguž: BiH ima nevjerojatan potencijal, ali ga se zloupotrebljava! Mostar je prelijep i jedina je višenacionalna administrativna jedinica u BiH koja potpuno funkcionira

Datum objave: 25.09.2022   Broj čitanja: 2066
Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke iz BiH, u "Nedjeljom u dva" govorio je o položaju Hrvata u toj zemlji te o skorašnjim izborima koji se ondje održavaju.
Raguž: BiH ima nevjerojatan potencijal, ali ga se zloupotrebljava! Mostar je prelijep i jedina je višenacionalna administrativna jedinica u BiH koja potpuno funkcionira

 

 Rekao je da je većina zakona koje je nametnula međunarodna zajednica išla na štetu Hrvata u BiH. Za HDZ BiH ustvrdio je da živi od neravnopravnosti hrvatskog naroda. Smatra i da BiH ne zadovoljava nijedan uvjet za ulazak u Europsku uniju, ali i da BiH ima nevjerojatan potencijal koji ne samo da se iskorištava nego se i zloupotrebljava.

 

- Hrvatski narod u BiH je neravnopravan, gaze nam se ljudska, građanska, politička prava, ukrali su nam medije, uništili gospodarstvo. Mi u BiH na HRT gledamo kao na našu televiziju. Bakir Izetbegović je personifikacija svega što se Hrvatima događa u BiH, rekao je Slaven Raguž u emisiji "Nedjeljom u dva" u kojoj je prije tri godine gostovao Izetbegović i kojom je bio nezadovoljan.

 

- Neću mu dopustiti da kreira neku svoju povijest, on govori o tisućama branitelja Armije BiH koji su ginuli za Hrvatsku, a 27 oficira BiH sudjelovalo je u agresiji na Republiku Hrvatsku, istaknuo je.

 

Kazao je da je "desnije od HDZ-a" jer, tvrdi, HDZ je lijevo orijentirana stranka u BiH.

 

Život u Mostaru opisao je kao prelijep.

 

- Mostar je bio žrtva međunarodnih tortura, priglupih nametanja rashodovanih političara iz Austrije, Njemačke, Slovenije koji su izmišljali različite zakone koji su išli na štetu Hrvata, kazao je.

 

Rekao je i da BiH nije suverena država i nema njezine odlike, iako one na papiru postoje.

 

- I misao visokog predstavnika jača je od Ustava BiH. OHR je nametnuo 589 različitih izmjena zakona od kojih je više od 300 išlo na štetu Hrvata, kazao je.

 

Politiku međunarodne zajednice nazvao je poraznom.

 

Kao Hrvatu, političkoj osobi, u Mostaru mu nedostaje sve jer ne može birati svoje predstavnike, a za Mostar je rekao da je postao političko-marketinška paradigma u BiH.

 

- Mostar je jedina višenacionalna administrativna jedinica u BiH koja potpuno funkcionira, a to je i recept za BiH, smatra.

 

Istaknuo je da nijedan član Hrvatske republikanske stranke (HRS) ne živi od politike, nego se time bavi iz želje da mijenja društvo u kojem živi.

 

- Dvije su opcije - asimilirati se ili odseliti se, a mi smo odabrali treću opciju - boriti se, rekao je.

 

Uvjerio se da je više vjere i nade bilo u Domovinskom ratu i nakon njega nego danas.

 

Primarni cilj HRS-a je vratiti dostojanstvo čovjeku u BiH, da bude jednak pred zakonom.

 

- U Hrvatskoj postoji privid pravne države, a mi nemamo ni privida, kazao je.

 

Za Željka Komšića rekao je da je zadnja osoba koja može govoriti o pravima Hrvata jer uzurpira hrvatsko mjesto u Predsjedništvu.

 

Izjavio je i da je "Željko Komšić ništa bez Dragana Čovića (predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora), a Dragan Čović ništa bez Željka Komšića te da su oni kao yin i yang".

 

- HDZ živi od neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, a HRS živi da tu neravnopravnost riješi, rekao je.

 

Na pitanje računa li na glasove Bošnjaka, odgovorio je negativno te istaknuo da se bori prije svega za prava Hrvata u BiH, a tek onda za čovjeka.

 

- Građanska država u BiH jednaka je radikalno bošnjačkoj državi. Izborni zakon je kozmetika, potrebno ga je mijenjati, BiH trebaju ustavne promjene, poručuje.

 

Naglašava da 78% proračuna ide na servisiranje javne administracije u BiH, dok je prosjek u EU 17%. Kaže da od tih 78% čak 2/3 idu u Sarajevo.

 

- Ovakva BiH je kratkoročno održiva, ali srednjoročno ili dugoročno nije, smatra.

 

HRS je 2014. imao prijedlog ustavnih promjena utemeljen na administrativno-birokratskim elementima, gdje se birokratski aparat smanjuje za pola, što je State Department tada proglasio najboljim.

 

- Hrvati trenutačno imaju županije, odnosno kantone, koji su u biti 10 entiteta, dodao je.

 

Sa svojim kandidatom HRS nije izašao jer razumije da se do izmjene Izbornog zakona ne može imati dva ili više kandidata.

 

- Mora biti jedna, neovisna osoba koju će svi Hrvati u BiH podržati. Imamo izvrsnih intelektualaca, politički pismenih ljudi koje bi svi podržali i koji bi motivirali ljude na izlazak na izbore. I u HDZ-u ima korektnih i poštenih ludi, ali ne mogu doći do izražaja zbog autokracije u toj stranci, rekao je.

 

HRS predlaže cijeli niz zakona koji se trebaju mijenjati kako bi se poboljšao status Hrvata u Republici Srpskoj.

 

Komentirao je i izjave Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekavši da on nije partner ni saveznik Hrvatima, nego trenutačno stanje njemu ide na ruku u njegovoj političko-marketinškoj agendi.

 

Rekao je i da je Slobodan Praljak za njega heroj, a Jadranko Prlić nije. Ne negira zločine HVO-a, srami ih se, ali za Haški sud kaže da je politički sud.

 

Za primjer je uzeo zločine Armije BiH rekavši da je imala 331 koncentracijski logor na ratnom području u BiH, a odgovora ni nalogodavaca tih zločina nema.

 

- Zločine su počinile sve tri vojske, dodao je.

 

Za kraj je rekao da BiH ima nevjerojatan potencijal, i ljudski, i gospodarski i turistički, koji ne samo da se iskorištava nego se i zloupotrebljava.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO