Na blagdan sv. Franje svečano otvaranje Doma sv. Ante na Humcu

Datum objave: 23.09.2022   Broj čitanja: 5233
U tijeku su završni radovi obnove Doma sv. Ante na Humcu.
Na blagdan sv. Franje svečano otvaranje Doma sv. Ante na Humcu

 

Kako Radio Ljubuški saznaje, na blagdan sv. Franje biti će upriličeno i svečano otvaranje Doma.

 

U utorak, 4. listopada nakon svečanog misnog slavlja koje će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš uslijediti će blagoslov i svečana akademija, povodom otvaranja Doma sv. Ante na Humcu.

 

Dom sv. Ante na Humcu vuče korijene od 1933. godine, kada ga je počeo graditi fra Rudo Mikulić, glazbenik amater, veliki zaljubljenik u glazbu. Ta njegova ljubav prema glazbi potaknula ga je da gradi dom. Naime, fra Rudo je 1932. godine osnovao Limenu glazbu na Humcu, no nisu imali prikladne prostore za vježbanje pa su to radili u staroj fratarskoj kući na Baščini, na rijeci Trebižat.

 

Već sljedeće godine fra Rudo pokreće izgradnju Doma sv. Ante u neposrednoj blizini samostana na Humcu, kao kulturnog centra. Iako nije bio posve završen, dom je ubrzo otvoren i fra Rudo uvodi u njega svoje svirače. Osniva i pokreće HKUD “Sv. Ante”, zatim Društvo sv. Ante u kojem su, osim Limene glazbe, bila pjevačka društva i zborovi, s jako velikim brojem članova. No, dolazi rat, sve je stalo, i, nažalost, fra Rudo je obolio od tifusa te umro 1942., u 45. godini života. Nakon rata, 1945., komunistička partizanska vlast nasilno je oduzela dom i sve što je u njemu bilo pogasila, jedino se održala Limena glazba koja se ugasila 2005. godine, da bi se nedavno ponovno obnovila.

 

Njegova zamisao nije se nikad ostvarila. Našao sam projekt doma koji je on zamislio i zacrtao, sadržavao je koncertnu dvoranu sličnu onoj na Kaptolu u Zagrebu, današnjoj dvorani kazališta Komedija. Napravio je temelje te dvorane, ali nikad je nije uspio podignuti. Istražujući i proučavajući građu o domu, iako je ima veoma malo sačuvano, nešto slika i nešto napisano u časopisu “Kršćanska obitelj”, želimo da se on izgradi i vrati te uključi u prvotne svrhe, kao kulturni centar. Iako imamo velik samostan, oskudni smo s prostorom za bilo koje događaje i zato smo pristupili njegovoj obnovi i dogradnji te ostvarenju onih zamisli koje je fra Rudo imao”, objasnio je ranije fra Dario Dodig, gvardijan Franjevačkog samostana na Humcu.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO