Otkrivena bista pokojnom akademiku Jakovu Peharu

Datum objave: 22.09.2022   Broj čitanja: 4876
U Čapljini je u četvrtak, u parku koji nosi njegovo ime, otkrivena bista akademiku Jakovu Peharu, prvom predsjedniku Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH.
Otkrivena bista pokojnom akademiku Jakovu Peharu

 

- Kada naglašavamo da želimo zaštiti našu suverenost, konstitutivnost, svoj identitet u BiH, to upravo radimo kroz jednu od najznačajnijih institucija hrvatskog naroda, a to je HAZU BiH. Dodao bih da akademik Jakov Pehar nije bio samo prvi predsjednik, on je dao i jedan neizmjeran doprinos našem obrazovanju, znanosti i gospodarstvu. Zbog svega što je učinio za Čapljinu, ona je najljepši grad u BiH – naglasio je predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, dodajući kako "štiteći svoj identitet ne zaboravljamo velikane hrvatskog naroda".

 

Predsjednik HAZU-a BiH Mladen Bevanda predvodio je izaslanstvo ove institucije, a u svom govoru se osvrnuo na djelovanje akademika Jakova Pehara rekavši kako se ovim činom odaje priznanje i iskazuje trajna zahvalnost za sve što je učinio.

 

- Hrvatski narod prepoznaje svoje zaslužnike i iskazuje im, na prikladan način, javno i trajno priznanje. Uspješno smo surađivali s Gradom Čapljinom na provođenju ovoga projekta – izjavio je Bevanda, napomenuvši kako je bistu osmislio i kreirao akademski kipar pokojni Florijan Mićković, a dovršio njegov sin Vladimir.

 

Kako kaže, akademik Pehar je godinama doprinosio hrvatskom narodu kroz znanost i kulturu, a godinama je sudjelovao i uljepšavanju Čapljine.

 

- Prvi je akademik iz Čapljine i jedan od utemeljitelja HAZU-a BiH. Sa svima je gradio prijateljske i dobrosusjedske odnose i bio je rado viđen gost svuda gdje je došao. On može biti uzor, poticaj i inspiracija naraštajima koji dolaze. Jakov je jedan od "najčapljinskijih" Čapljinaca – zaključio je predsjednik HAZU-a BiH.

 

Bistu su otkrili Dragan Čović, Smiljan Vidić i Mladen Bevanda, a njima se posebno zahvalila i supruga preminulog akademika Zdenka Pehar.

 

- Mi Čapljinci volimo reći da je naš grad najljepši u BiH, a usudio bih se reći da je najzaslužniji za to upravo akademik Jakov Pehar. Današnjim činom otkrivanja biste, a prije toga i rekonstrukcijom parka kojemu smo dali ime po njemu, na neki način nastojimo mu se odužiti – ustvrdio je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

 

Akademik Jakov Pehar rođen je 1928. godine, a preminuo je 2021. godine. Jedan je od osnivača Sveučilišta u Mostaru, gdje je predavao više od 40 godina te pokretač Hrvatske enciklopedije BiH kojoj je i glavni urednik.

 

Bio je zamjenik ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, predsjednik Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u BiH. Jedan je od osnivača HAZU BiH i njezin prvi predsjednik.

 

Objavio je 18 monografija i knjiga, više od stotinu znanstvenih i stručnih radova, a bio je predsjednik i član niza organizacijskih odbora znanstvenih simpozija, kao i inicijator brojnih znanstvenih konferencija.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO