Toni Milun savjetuje kako prebroditi krizu

Datum objave: 22.09.2022   Broj čitanja: 4525
Dobro je podsjetiti ljude da trenutačna kriza neće trajati vječno, ističe Milun.
Toni Milun savjetuje kako prebroditi krizu

 

Njegove instrukcije iz matematike na YouTubeu pregledane su više od 50 milijuna puta, a u javnosti je već godinama prisutan kao zagovornik bolje financijske pismenosti građana. Profesor i financijski vloger Toni Milun u emisiji "U svom filmu" na HRT-u govorio je o tome jesu li Hrvati financijski pismeni i kako upravljati vlastitim financijama.

 

- Hrvati nisu baš financijski pismeni, više smo neodgovorni, iako prema posljednjem istraživanju OECD-a, Hrvati su po financijskom znanju malo iznad prosjeka, ali loši smo po ponašanju poput impulzivne kupnje i stavovima, rekao je Toni Milun govoreći o tome jesu li Hrvati financijski pismeni.

 

Imamo prosječnu plaću koja se ne čini loša, no većina građana ne uspijeva spojiti kraj s krajem i ide u minus te se zadužuje. Milun, govoreći o ključnim problemima s kojima se susreće prosječan građanin Hrvatske, kaže:

 

- Prosječna plaća može zavarati, medijalna plaća bolji je pokazatelj, a s medijalnom plaćom u Hrvatskoj doista je teško proživjeti mjesec, pogotovo uz postojeću inflaciju.

 

Dobro je podsjetiti ljude da trenutačna kriza neće trajati vječno, ističe Milun.

 

Recepti kako preživjeti krizu

Osim nekih praktičnih svakodnevnih mogućnosti uštede, Milun savjetuje ljudima da ulažu u vlastito znanje i razmotre dodatne mogućnosti zarade. Naglasio je nužnost cjeloživotnog obrazovanja.

 

- Za nekoliko godina nestat će neka zanimanja koja su danas sasvim uobičajena, poput vozača kamiona, upozorio je.

 

- Danas imamo toliko toga, dostupni su brojni tečajevi, mogućnosti za obrazovanje su puno veće nego prije i svi ćemo morati mijenjati se i ulagati u sebe.

 

Komentirajući podatak da ljudi visoko pozicioniraju novac na ljestvici vrijednosti, odmah iza zdravlja i obiteljskih odnosa, rekao je da njemu novac nije primaran, nego je uvijek rezultat rada i nije motivator. Motivator mu je neki zanimljiv zadatak koji mora ispuniti.

 

- Kad sam shvatio da roditelji ne znaju kako dobro rasporediti djecu na svojim poreznim karticama i da zbog toga plaćaju više poreza, to mi je bio motivator da se zapitam mogu li nešto napraviti, danas postoji besplatna aplikacija koja se zove Toni Milun i sadržava korisne kalkulatore za kvalitetnije upravljanje osobnim financijama. 

 

Novac je zaista važan i za međuljudske odnose, slaže se Milun i ističe važnost novca, pogotovo u vrijeme visoke inflacije koja je sada iznad 12 posto godišnje.

 

- Ako vam plaća nije narasla 10-12 posto, živimo realno slabije nego prošle godine, naglašava.

 

Govoreći o svojim studentskim danima, rekao je da nije bilo lako u skromnim uvjetima kakvi su bili ispočetka. Radio je brojne studentske poslove da zaradi novac, a pronašao se u davanju instrukcija iz matematike i fizike.

 

Na poticaj nekadašnjeg studenta, a danas poslovnog partnera Nikole Mujdžića Reščića 2011. počeo je snimati videoinstrukcije i tako je do sada snimio gotovo 2000 videa.

 

Milijuni pregleda videoinstrukcija iz matematike

- Matematika je teška, zato što se ona nadograđuje i potrebno je sustavno učenje, a danas u doba Instagrama sve bismo na brzinu, matematika ne može tako, ako propustimo neko gradivo, primjerice rješavanje jednadžbi u 6. razredu osnovne škole, u 8. razredu nećemo to znati primijeniti na izračunavanje volumena prizme, rekao je komentirajući da njegove besplatne videoinstrukcije iz matematike trenutačno imaju 20 000 - 30 000 pregleda dnevno. 

 

Za videoinstrukcije dostupne na YouTube kanalu dobio je nagradu Ponos Hrvatske. Kao zanimljivost Milun ističe da zna i neke ljude koji su se u zreloj dobi poželjeli znanja iz matematike i gledaju ih za svoj užitak. 

 

Komentirajući da su svi njegovi materijali besplatni, objasnio je da je već imao stalan posao kada je počeo snimati videa.

 

- Radio sam to jer mi se činilo zanimljivo, a onda su mi se priključili i studenti. Nisam očekivao, ali nakon nekog vremena počele su mi se javljati tvrtke koje su željele pokloniti radionicu financijske pismenosti svojim zaposlenicima.

 

Moj poslovni model, koji zapravo i ne postoji, jest - dati se u nešto i poslije će se javljati tvrtke ili pojedinci kojima je potrebno to znanje, navodi Milun.

 

Ipak, financijama se počeo baviti kada je podignuo kredit u švicarskim francima, ne znajući što može očekivati u budućnosti. 

 

- Iz Hrvatske udruge banaka priopćili su da su građani krivi jer nemaju dovoljno znanja, navodi Milun i kaže da je tada počeo obilaziti poslovnice banaka i postavljati ekonomski jednostavna pitanja službenicima u bankama na koja su oni trebali znati odgovoriti. Na samo 10% pitanja dobio je ispravne odgovore, navodi, a obišao je 13 banaka. 

 

O tome je snimio video, no jedan je novinar, prenoseći njegov video, ispustio dvije riječi pa su ga iz Hrvatske udruge banaka prozvali šarlatanom. 

 

- Sutradan sam odlučio iskoristiti cijelu situaciju za nešto dobro. Informirao sam se i prikupio toliko znanja da me to dovelo do vlastite televizijske emisije "Financijalac" i profesionalno me odvelo u drugi smjer, navodi.

 

"Prvo plati budućem sebi"

Prema podacima, 50 posto građana Hrvatske je u minusu.

 

- Dok ulazimo u minus živimo malo iznad svojih mogućnosti, međutim taj minus će nas vječno zakopati, osoba koja je 10.000 kn u minusu, tijekom godine plati 1000 kuna kamate. Ona će, dok ne otplati minus, zapravo živjeti ispod svojih mogućnosti, ali prisilno, ističe Milun. 

 

Zato je važno steći suprotnu naviku - ulaganja u svoju budućnost, bez obzira na to radi li se o ulaganju u investicijski fond ili u dobrovoljnu mirovinsku štednju, odmah od prve plaće, kaže Milun.

 

Kao što se znanje ni uspjeh ne može steći preko noći, nego sustavnim radom, tako isto je i s bogaćenjem, ističe.

 

- Zaista mislim da se iz svega može izvući nešto pozitivno, kad prolazimo teške trenutke samo želimo da oni prođu, ali da nisam bio u teškoj financijskoj situaciji, nikada ne bih držao instrukcije kroz koje sam toliko naučio o učenicima koji slabije znaju, kako njima prenijeti znanje i tako kad sam počeo snimati videa, bio sam spreman, rekao je.

 

- Bez obzira na sve krize, svijet ide naprijed, u prosjeku svake godine živimo 1-2 posto bolje nego prethodne, dolaskom krize malo to potone, ali nakon toga se opet dižemo i idemo naprijed, zaključio je Milun.

 

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO