'Rusi mogu trpjeti, mogu izdržati ono što nitko na Zapadu ne može'

Datum objave: 21.09.2022   Broj čitanja: 382
S odlukom ruskog predsjednika Vladimira Putina, da je izdao naređenje o djelomičnoj mobilizaciji s kojom je podigao 300.000 vojnika, koji će biti poslani u Ukrajinu, ponovo je oživjela teorija da bi Ukrajina mogla postati grobnica ruske vojske...
'Rusi mogu trpjeti, mogu izdržati ono što nitko na Zapadu ne može'

 

... kao što je to bio Afganistan za sovjetsku vojsku. Sukob u Afganistanu trajao je punih 10 godina i završio je sovjetskim povlačenjem iz te zemlje i dvije godine kasnije krahom Sovjetskog Saveza.

 

Ova teorija pojavila se početkom ožujka ove godine i dobila je uporište u tvrdnji da se Ukrajincima masovno isporučuju prijenosni PVO sustavi "Stinger" i protuoklopne rakete, kao što su to CIA i britanski Mi 6 činili s afganistanskim mudžahedinima i na taj način Sovjete uvukli u desetljetni rat, koji je iscrpio SSSR i doveo do poraza jedne od najmoćnijih vojski na svijetu. S druge strane vojni komentator Boško Ivanović dao je svoje viđenje i tvrdi da se prije može reći da je u pitanju angolizacija Ukrajine, a ne afganistanizacija.

 

"Da bi razumijeli što znači afganistanizacija Ukrajine, trebamo razumijeti Afganistan i Sovjetski Savez. Sovjetski Savez se nije raspao zbog Afganistana niti je bio ekonomski iscrpljen zbog Afganistana, nego zbog nuklearne trke u naoružanju. Oni su na tome radili kao sumanuti. Afganistanizacija znači privezati neku zemlju za borbena djelovanja u drugoj zemlji. Ali, zašto bi Ukrajina bila novi Afganistan, a ne nova Angola? Koja je razlika između Afganistana i Angole? Razlika je u tome što su Kuba i Sovjetski Savez, Kuba s mehaniziranim, artiljerijskim i oklopnim jednicama, a Rusi sa SPECNAZ -GRU-om koji su se borili protiv Jonasa Savimbija, revolucionara iz Angole. Sovjetski Savez je s Kubom uspješno pobijedio, te se može govoriti o Angolizaciji Ukrajine, jer Ukrajina ne može sličiti na Afganistan iz sljedećih razloga: Glavni protivnik Rusa u Afganistanu je bila pakistanska obavještajna služba ISI jedna od najjačih vojnih obavještajnih službi u svijetu o kojoj ima toliko malo podataka i informacija, da sve što se može reći o njoj zvuči kao laž. ISI je toliko moćna služba da je praktički upravljala nuklearnim programom Pakistana i vrlo lako mijenja vlade u Pakistanu.

 

Afganistan ima izuzetno dugačku granicu s Pakistanom. Afganistan je planinska zmelja, Ukrajina ravničarska. Afganistan ima najdužu granicu s Pakistanom, a Ukrajina s Rusijom. Ovaj rat će više iscrpjeti Zapad, jer je Zapad za vrijeme Afganistanskog rata mogao proizvoditi što god od vojne tehnike i imao je industriju. Poslije Hladnog rata prenijeli su svu inustriju u Kinu, a na primjer Kolt je kupila češka Zbrojovka, Remington je otišao u stečaj. Nove stingere mogu isporučiti tek 2026. Amerika nije napravila novi tenk. Još rade na modernizaciji i imaju modernizirane Brendlije. Nisu u stanju napraviti gusjeničasto vozilo, tako i točkaškog tipa. Naprosto jednina stvar koja je slična između Sovjetske intervencije u Afganistanu i ruske operacije u Ukrajini je to što ratuju ograničenim snagama. To je inače jednini vojni sukob u koji je Rusija uključena, dok za vrijeme rata u Afganistanu je bio rat u Angoli, pa rat između Eritreje i Etiopije, pa bilo je mnogih sukoba, pa je Sovjetski Savez morao raspliniti sve svoje resurse. Reagan je imao apsolutnu moć, odnosno George Bush Stariji, pa su mogli naoružavati Sadama Huseina protiv Irana. O tome je Alan Fridman napisao izuzetnu knjigu na engleskom, kako je Bijela kuća tajno naoružavala Irak protiv Irana. Međutim kako je Amerika deindustrijalizirana i Zapad u cijelosti oni nemaju što ponuditi više. To govori o tome da će Ukrajinici dobiti modernizirane tenkove T-55 od Slovenije. Ako Ukrajicima tako dobro ide, šta će im slovenski tenkovi T-55. To je pitanje na koje svatko može dati odgovor.

 

Rat u Ukrajini može biti dugotrajan, samo u slučaju da Rusi odluče da bude dugotrajan i da iscrpljuju Ukrajinu i EU do krajnjih granica, ali u principu donosti bilo kakve zaključke od prosinca... Rusi mogu trpjeti, mogu izdržati ono što nitko na Zapadu ne može. S najavom djelomične mobilizacije i upotrebom još više vojne tehnike angolizacija Ukrajine je izvjesna.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO