MH Mostar Zagrebu predstavila monografiju o 20. godina mostarskog proljeća

Datum objave: 20.09.2022   Broj čitanja: 192
U Zagrebu je završen 1. festival knjige Matice hrvatske – „Matica dobrih knjiga“, koji je okupio niz ogranaka iz Republike Hrvatske te dva iz BiH – onaj iz Mostara i Čitluka.
MH Mostar Zagrebu predstavila monografiju o 20. godina mostarskog proljeća

 

Tijekom četiri festivalska dana predstavljeno je tako 40-ak novih izdanja, a posjetitelji su mogli uživati u koncertima i izložbama. Uz Maticu i njezine ogranke, na festivalu su sudjelovali i nakladničke kuće: Alfa, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatska sveučilišna naklada, Verbum, Hrvatski institut za povijest i Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

 

 “Sretan sam što pokrećemo ovaj festival u godini kad obilježavamo 180. godinu postojanja Matice hrvatske, najstarije kulturne institucije u Hrvata”, rekao je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran te dodao:

 

“Godine 1842. u Matici je pokrenut i časopis Kolo, koji je do danas ostao najtrajnijim domaćim časopisom za umjetnost i kulturu, a vjerojatno i jedan od najstarijih u Europi… Želja mi je da ova četiri dana budu afirmacija hrvatske knjige, potvrda zajedništva svih nas kojima je stalo do hrvatske kulture i identiteta”.

 

Izaslanstvo mostarskog Ogranka predvodila je glavna tajnica Misijana Brkić-Milinković koja je u programu festivala predstavila monografiju o 20 godina Mostarskoga proljeća, autora Dragana Marijanovića, a koju Brkić-Milinković, zajedno s Mirom Petrovićem, urednički potpisuje.

 

O monografiji te samoj manifestaciji Mostarsko proljeće s glavnom je tajnicom MH Mostar razgovarala urednica Redakcije za kulturu HRT-a Zrinka Turalija Kurtak.

 

Između ostaloga, publika na Matičinu festivalu knjige tako je mogla otkriti mnoge zanimljivosti o ovoj manifestaciji, koja iduće godine slavi svoju 25. obljetnicu.

 

„Bila mi je čast, uime Matice hrvatske Mostar,  biti dijelom 1. festivala knjige u organizaciji Središnjice te predstaviti rad našega ogranka i nakladničku djelatnost, s naglaskom na monografiju 20 godina Mostarskog proljeća. Ovaj festival bio je odlična prigoda da upoznam kolege iz drugih ogranaka te su dogovoreni i neki oblici suradnje za koje se nadam da će se realizirati. Festival je, uistinu, donio niz zanimljivih promocija, a posebno bih istaknula onu na kojoj je o Izabranim djelima Ivana Slamniga govorio akademik Pavao Pavličić, veliki poznavatelj Slamnigova djela i drag gost Mostarskoga proljeća“, kazala je Misijana Brkić-Milinković.

MH Mostar Zagrebu predstavila monografiju o 20. godina mostarskog proljeća
MH Mostar Zagrebu predstavila monografiju o 20. godina mostarskog proljeća
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO