Pčelari opet upozoravaju: Lažni med širi se bh. tržištem

Datum objave: 18.09.2022   Broj čitanja: 2067
Nije prvi put da pčelari šalju ovo upozorenje.
Pčelari opet upozoravaju: Lažni med širi se bh. tržištem


a tržištu Bosne i Hercegovine pojavljuje se sve više lažnog meda koji je opasan za zdravlje. Ovo su potvrdili inspekcijski organi. Pčelari apeliraju na građane da budu oprezni i da med kupuju kod pčelara, registriranih proizvođača meda.

Pčelari u Bosni i Hercegovini bilježe dobru godinu. Nakon nekoliko loših sezona vrca se veća količina meda visoke kvalitete.

"Na mom pčelinjaku vrcali smo tri puta. Prinosi su bili odlični. Iznenađujući. Četrdeset kilograma po zajednici. Sve ukupno, za cijelu sezonu", kaže pčelar iz Prijedora Ismet Mahmuljin, javlja BHRT

Pored domaćeg kvalitetnog meda, na tržnicama i marketima pojavljuje se med sumnjivog porijekla. Pčelari upozoravaju građane na patvoreni med koji je štetan po organizam. Moguće ga je i prepoznati.

"Kada uzmemo teglu meda, možemo svakako vidjeti da med ne smije biti potpuno proziran, treba imati blago zamućenje i mora imati određenu gustoću. To su neke sitnice na koje možemo obratiti pažnju ", pojašnjava Damir Barašin, predsjednik Saveza udruga pčelara Republike Srpske.

Prisustvo "lažnog meda" na bh. tržištu potvrdila je i inspekcija. Tijekom sedam mjeseci u ovoj godini obavljeno je više od 100 kontrola na području Federacije BiH.

 

Potvrda stiže i iz Poljoprivrednog zavoda USŽ. Ispituju je li med termički obrađen na nedozvoljen način. Koriste akreditiranu metodu i ispitivanje parametra hidroksimetilfurfurol.

Koliko građani obraćaju pažnju na deklaracije i vode računa o kvalitetu proizvoda? Za BHRT kažu da nastoje kupovati domaće jer više vjeruju bh. proizvođačima nego uvoznim proizvodima.

- "Cijena i kvaliteta. Je li domaći proizvod, uvozni... Sve gledam. Prednost dajem domaćim proizvodima.", kaže jedan građanin. 
- "Uglavnom tražim da je naše domaće. Ostalo je nebitno...", navodi drrugi građanin BiH.

Preporuka je da se med kupuje isključivo kod registriranih proizvođača. Svaku sumnju ili med bez deklaracije prijaviti inspekciji.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO