Mjesto u koje se vraćaju obitelji iz Njemačke

Datum objave: 07.09.2022   Broj čitanja: 2558
U vremenu kada se pojedine škole gase zbog masovnog odlaska cijelih obitelji iz zemlje, općina Posušje bilježi blagi porast broja djece.
Mjesto u koje se vraćaju obitelji iz Njemačke

 

Razlog je prvenstveno povratak u te krajeve. Od četiri osnovne škole koliko ih je na području općine Posušje, u jednu od njih, Osnovnu školu „Ivana Mažuranića“, samo se ove godine vratilo 12 učenika.

 

Flora Ćorluka i Ivano Mandarić novi su učenici u Osnovnoj školi „Ivana Mažuranića“ u Posušju. Flora je cijeli život živjela u Njemačkoj, a u Posušje je stigla prije mjesec kod obitelji svoga oca. Kaže da joj se ovdje sviđa i da je drugačije nego u Njemačkoj, prenosi BHRT.

 

"Super. Meni se baš ovdje sviđa. Sve je drugačije nego u Njemačkoj. U Njemačkoj su učiteljice bile jako stroge a ovdje je sve opuštenije", kaže Flora. Ivano je, pak, šest godina živio u Njemačkoj i prije godinu se vratio s roditeljima. Na početku mu je bilo neobično, ali kada je upoznao nove prijatelje, bolje mu je, poručuje, nego u Njemačkoj.

 

"Kad sam došao u školu, upoznao sam nove iz razreda i sve od tada je bilo glatko. Upoznao sam nove prijatelje i tako. Ovdje se malo više umorim. Malo ima više ispitivanja, malo je zahtjevnije ali opet, zabavnije je ovdje biti", rekao je Ivano.

 

 

 

Inače, Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Posušja, sa 1400 učenika, jedna je od najbrojnijih osnovnih škola u našoj zemlji. Nedavno su otvorili novu školu gdje sada idu učenici od prvog do petog razreda te su tako rasteretili staru školu gdje nastavu pohađaju učenici od šestog do devetog razreda.

 

"Prošle godine i ove godine imamo 20 učenika koji su nam se vratili ponovo iz Njemačke, Republike Hrvatske, iz raznih dijelova Europe u školu i to je zbilja pohvalno. Mi sada imamo jednu generaciju sedmaša koji su najbrojniji u zadnjih 15 godina. Imamo čak osam odjela sedmih razreda", navodi direktor OŠ "Ivana Mažuranića" Posušje Zvonimir Širić.

 

Kako bi prilagodba novih učenika bila ugodnija i bezbolnija, brinu se nastavnici trudeći se svakom djetetu dolazak u novu sredinu učiniti što ugodnijim.

 

"Stručni tim škole je tu da olakša taj čitav proces prilagodbe i daljnje socijalizacije na način da predstavimo novog učenika, objasnimo tko je, što je, odakle dolazi, reknemo nekoliko riječi o njemu, uputimo ga. Ukoliko treba neku pomoć može se uvijek obratiti", kazala je psihologinja u OŠ "Ivana Mažuranića" Marija Gavran.

 

Uz nove demografske mjere koje su već stupile na snagu u Županiji Zapadnohercegovačkoj, u školi vjeruju kako će sljedećih godina broj učenika biti što veći. A nove će naraštaje dočekati i sportska dvorana kao i učionica na otvorenom. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO