Ovaj će rujan za žitelje BiH biti najskuplji u povijesti

Datum objave: 05.09.2022   Broj čitanja: 2133
"Rujan, lastavica lijeće, odlazi sa suncem kraju dalekom", kaže pjesma, a s lastavicama bi najradije i mnogi žitelji ove zemlje poletjeli nekom jugu kako bi odmorili mozak od svega, piše Večernji list BiH.
Ovaj će rujan za žitelje BiH biti najskuplji u povijesti

 

Mjesec koji je na najljepše načine opjevan mnogima je težak za preživljavanje, a statistika kaže da će ovogodišnji biti najskuplji ikad, možda i od svih mjeseci u povijesti.

Promjene preko noći

Cijene su ovog ljeta podivljale, a upravo je rujan za sve nas početak nove sezone, prijelaz iz toplijeg u hladnije vrijeme. Prvo treba pripremiti drva, pelet, ugljen, naftu, plin... ovisno o tome na što se kuća ili zgrada grije. Iako je proteklih godina grijanje na klimu sve popularnije, ipak struja ne može zamijeniti toplinu spomenutih energenata. Međutim, ti energenti su skuplji nego ikad, a mnogi će ih uzeti i na rate, a dobar dio građanstva već ih je ljetos nabavljao kako bi im stigli na vrijeme. - Prodajem drva za 130 maraka po metru kvadratnom ili ako ih vi prevozite, mogu vam ih dati za 120 KM. Nažalost, sve je skuplje. Ali dobra je vijest da drva za ogrjev ima i da taj energent ne može zakazati. Sa strujom nikad ne znate, može je nestati, s naftom i plinom isto tako jer ne znate, sudeći po ovom svemu, što se na globalnoj sceni događa i hoćemo li se voziti do zime uopće. A, evo, drva će uvijek biti. Da vam pravo kažem, svi smo se malo pogospodili. Prije smo svi imali drva za ogrjev, pomoću njih se i kuhalo, grijalo hranu, vodu..., a onda smo krenuli izbacivati dimnjake ne sluteći da se može dogoditi ovakva kriza. Sad je tako kako je, ja sam drva prodavao za 80 maraka po četvornom metru prije tri godine, po toj ih cijeni više ne mogu davati - ispričao nam je prodavač kojega smo pronašli u oglasniku i odlučili ga nazvati, s obzirom na ponudu i temu kojom se bavimo.


Isto tako, u rujnu treba kupiti i knjige djeci. Roditelji svjesni težine situacije snalaze se na razne načine, a najbolji je kupnja već korištenih knjiga ili razmjena. Sreća u nesreći je da sve više županija u BiH financira nabavu udžbenika, međutim, ima tu drugih troškova, od torbi, pribora, vježbenica i tako dalje. Također, ranije se diljem BiH počelo organizirati razmjenu udžbenika kako bi se donekle olakšao udar na kućni proračun, a pozitivna je stvar da više nema pretjerivanja u nabavi novih udžbenika, što se ranije znalo događati jer je netko tako odlučio, pa su roditelji morali kupovati nove knjige djeci koje su gotovo iste kao one koje su odlazile u povijest. Među troškovima je i pravljenje zimnice, osobito ove godine kada je cijena hrane drastično porasla. Međutim, ljudi žele imati nešto svoje, kupiti voće i povrće od provjerenih trgovaca kako bi bili sigurni da jedu domaće i kvalitetno. Ovih su dana u Udruzi poljoprivrednika Federacije BiH kazali da se unatoč ovolikim cijenama i dalje isplati praviti zimnicu. - Ako imate u svom domu nešto pripremljeno, nećete izlaziti iz kuće i kupovati to nešto, a što je opet uvozno. Sve domaće što se proizvede i što se kupi od provjerenih ljudi, puno je kvalitetnije, a iz uvoza dolazi roba sumnjive kvalitete - kazali su nam među ostalim. I to može biti kakva-takva utjeha pred kupnju namirnica.

 

Napraviti uštede

 

Činjenica je da smo ušli u najskuplji rujan ikad i da ne možemo predviđati u kojem će se smjeru situacija razvijati, ali treba se snalaziti na razne načine kako bi se udar na kućni proračun smanjio. Primjerice, drva se mogu pronaći i u šumi, bilo vlastitoj, bilo u dogovoru sa šumarijom ili vlasnikom šumskog imanja. Iako to zahtijeva više posla, uvelike će smanjiti troškove. Razmjenom knjiga, ali i školskog pribora, uvelike se može uštedjeti, objasnite djeci da markirana torba nije ništa bolja od neke koja na sebi nema neki modni uzorak. Za zimnicu iskoristite što više proizvoda iz vlastitog vrta. Moramo zasukati rukave. Vremena su teška, ali ima stvari na koje možemo donekle utjecati, piše Vecernji.ba.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO