Drastično će skočiti cijena kave

Datum objave: 31.08.2022   Broj čitanja: 4654
Zbog poremećaja na svjetskom tržištu i viših cijena sirovina, kava će u idućem vremenu dodatno poskupjeti i na tržištu Bosne i Hercegovine.
Drastično će skočiti cijena kave

 

Naime, ogromne zalihe zrna kave u Vijetnamu se smanjuju te će to još više pogurati rastuće globalne cijene te bi se zalihe do kraja rujna mogle prepoloviti u odnosu na prethodnu godinu.

 

Da će doći do poskupljenja kave na domaćem tržištu potvrdio je i Dragan Grbić, glavni pržioničar i šef proizvodnje u "Fabrika Coffee" iz Banja Luke, koji kaže da su cijene kave na burzama abnormalno skočile.

 

"Očekuje se da u idućih 15 dana bude poskupljenje sirovina od 10 do 15 posto. Najvjerovatnije će doći i do poskupljenja kave, ali ćemo se mi za naše klijente i korisnike potruditi da to bude minimalno i da ovaj period trenutnih cijena održimo što je moguće duže", istaknuo je Grbić za Nezavisne novine.

 

Prema njegovim riječima, sirovine su u odnosu na prošlu godinu poskupjele za više od 35 posto.

 

"Dobavljači govore da bi cijene kave trebalo da se stabiliziraju do listopada, međutim sumnjam u to. Poskupljenje se najviše odnosi na sirovinu za proizvodnju domaće kave jer je u Brazilu došlo do vremenskih nepogoda i uništeno je više milijuna vreća kave. Sirovina ima, ali ih je teže nabaviti, međutim mi imamo stalne dobavljače koji se trude da nas uvijek ispoštuju", naglasio je Grbić.

 

Momčilo Banjac, direktor "Minea" iz Gradiške, naveo je za "Nezavisne novine" da je poskupljenje kave krenulo još prošle godine.

 

"Zadnjih desetak dana naglo su burzovne cijene kave otišle gore, kao i dolar, i mi očekujemo da će cijene kave biti povećane. Još je rano govoriti jer ne znamo kako će se burza ponašati idućih dana. Neki pretpostavljaju da će cijene ići gore, a sigurno je da neće ići dolje", kazao je Banjac. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO