Rusi zatvorili plin za EU

Datum objave: 31.08.2022   Broj čitanja: 1508
Zavrnuli pipu.
Rusi zatvorili plin za EU

 

Dotok plina kroz najveći plinovod u Europi, Rusija je zaustavila danas, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Bruxellesa i povećavajući mogućnost recesije i racionaliziranja energije u nekim od najbogatijih zemalja u Europi.

 

Protok je pao na nulu u Sjevernom toku 1 koji ide prema Njemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne točke Sjevernog toka na njemačku plinsku mrežu.

 

Po srednjeeuropskom vremenu danas, plina za Njemačku neće biti između 3 sata do ranih sati u subotu, objavio je ruski Gazprom.

 

Europske vlade strahuju da bi Moskva mogla to razdoblje produžiti zbog zapadnih sankcija nametnutih nakon invazije Ukrajine i smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata.

 

Daljnja ograničenja europske opskrbe plinom pojačala bi energetsku krizu zbog koje su veleprodajne cijene plina već skočile za više od 400 posto od prošlog kolovoza, stvarajući krizu životnih troškova za potrošače i otežavajući poslovanje tvrtkama te prisiljavajući vlade da troše milijarde kako bi smanjile teret.

 

Moskva koja je već smanjila opskrbu preko Sjevernog toka 1 na 40 posto kapaciteta u lipnju i na 20 posto u srpnju krivi probleme s održavanjem i sankcije koje, kako kaže, sprečavaju povratak i instalaciju opreme.

 

Gazprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora plinovoda.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO