FOTO/VIDEO: ODRŽANI 10. TOLIĆA SUSRETI! Stjepan Jeršek Štef: Hercegovina je obećana zemlja, Grude su predivne!

Datum objave: 14.08.2022   Broj čitanja: 5390
Ni kiša koja nas je ove subote dočekala u Tolića nije mogla pokvariti radost druženja i ponos što su jubilarni 10. put održani Tolića susreti.
FOTO/VIDEO: ODRŽANI 10. TOLIĆA SUSRETI! Stjepan Jeršek Štef: Hercegovina je obećana zemlja, Grude su predivne!

 

Najpopularnije druženje ovakve vrste u okruženju okupilo je stotine Tolića, Čala, Ivankovića, Vrlića, Spajića, Crnogoraca, Zovaka... koji žive na Cerama u blizini Jazvinke ili su u onim dobrim starim vremenima tu živjeli.

Druženje je počelo svetom misom na Starom Zorića groblju. - Uistinu višestruko hvala Bogu za ovaj dan i za ove dane. Bogu hvala za vaše roditelje, pokojne, a nekima i žive. Tko je se dovoljno zahvalio svojim pokojnim roditeljima? Nitko. Svi smo trebali i mogli biti bolji. Naši dragi pokojni, a i živi roditelji dali su nam najvažnije što je bitno u životu svakoga od nas. Dali su nam svoju ljubav, neprocjenjivu. Predali su nam našu svetu vjeru. Pa kako za to ne biti zahvalan? A vi Tolići koji ste po strani, taman vam se sada djetinjstvo vratilo, iz srca u glavu. Zato zhvalimo dragom Bogu jer nismo bez korijena. Prvi korijen najvažniji nam je u Gospodinu Bogu, a drugi u našim dragim roditeljima. Zahvaliti njima i za naše ime. A naše ime je Crkva, a prezime Katolička. I čuvajmo svoje sveto ime i svoje sveto prezime. Molit ćemo danas da naše ime, da naše pleme, da naš rod, uvijek budu veći i bogatiji, a u to možemo biti sigurni ako ostanemo vjerni svome Gospodinu, ako ostanemo odani Blaženoj Djevici Mariji. Dani su Blažene Gospe. Od nje možemo naučiti kako se živi, kako se podnosi, kako se trpi, kako se raduje... Kad smo najradosniji podijelimo svoju radost s dragom Gospom. Kad je život grbav, podijelimo ga s Blaženom Gospom. Neka ona bude izvorište naše snage - istaknuo je fra Stanko Pavlović.

Nakon molitvi, paljenja svijeća kod Križa i blagoslova, nazočni su se preselili u Jazvinku.

Domaćinski govor održao je predsjednik Organizacijskog odbora Tolića susreta Jerko Tolić Ćišić. - Pozdravljam vas ovdje ispred Bernardušića kuće, u našoj poznatoj Jazvinki 10. put. Najveći pozdrav našem fra Stanku koji govori ovdje misu već 10 godina, topi se s nama, plače, pjeva, veseli se - na što su ga nazočni prekidali riječju "legenda" za grudskog župnika. - Fra Stanko, ne mogu ti reći koliko nam je drago što si s nama ovako - kazao je Ćišić te pozdravio i kuharice. - Pozdravljam naše žene koje kuhaju, nitko ih niti vidi niti pozna, a one vrijedno rade. Pozdravljam naše momke na roštilju, Gagića, Škadiju koji vrijedno rade. Doduše oni kod kuće ništa ne rade pa je ženama drago da su ovdje. Zahvaljujem našem novinaru Željku Andrijaniću, piše o nama i ružne stvari i lipe, ovisi što se događa. Kad se bude ženio svi Tolići idu u svatove s našom zastavom - kazao je Ćišić i nasmijao nazočne. Najavio je i tombolu koja se dosad nije održavala. Zatim je prepustio riječ župniku fra Stanku koji je blagoslovio druženje.

- Treba nam kiše, nije nam drago što je sad, ali treba nam. Hvala ti Gospodine i daji nam što god treba za ovaj život, za dušu i tijelo, za zdravlje i za svakodnevicu, blagoslovi ovo jelo i sve naše buduće susrete - kazao je, te je predvodio zajedničku molitvu okupljenih.

Kako je dan odmicao i vrijeme je postajalo sve ljepše, tako da su se nazočni uskoro našli na igralištu podno Jazvinke. Zaigrao se nogomet kojeg je jedinim pogotkom odlučio Željko Zovak, zatim se potezalo uže, skok u dalj... pa onda opet u Jazvinku na kamena s ramena.

Večernje izvlačenje tombole sve je privuklo, a sponzori od Violete i Grafotiska, do Zdenka Tolića Jurkića koji je donio brojne suvenire iz Zagreba, pa Ivice Tolića Jurkića, onda Ivana Ike Čale građevinara, Dragana Ćorluke Pina, poduzeća Miri Posušje, Jeremy Posušje, Divna Posušje, Krombacher piva, domaće nam cvjećaricne Kalić... potrudili su se da nagrade budu vrijedne i bogate.

Nakon izvlačenja, uslijedilo je još jedno darivanje. Naime, Stjepan Jeršek Štef, legenda hrvatske i slavonske glazbe primio je iz ruku Jerke i Brace Tolića sliku grudske ljepotice, crkve Svete Kate, ručni rad na platnu. Zatim dvije škropaljice, Jerkin ručni rad, te rakiju i vino, dar Župnog ureda Grude s motivima crkve Svete Kate.

Štef je bio oduševljen predivnim Grudama. - Dragi moji prijatelji hvala vam lijepa i neizmjerno mi je drago što sam večeras ovdje. Preko mog dragog prijatelja Zovka upoznao sam sve ove drage Toliće i čuo sam da ima susret Tolića i napokon sam ja doživio da budem večeras dio mojih dragih prijatelja. Rođeni sam Slavonac, podrijetlo mi je zagorsko, ali volim vas Hercegovce, jer vi ste primjer kako se voli Hrvatska. Snimio sam pjesmu Hercegovac čuva uspomenu, nemam veze s vama, ali volim sve što je hrvatsko. Došli ste u našu Slavoniju, prihvatili je jer je ona bila obećana zemlja, ali sada vidim da je Hercegovina obećana zemlja i nisam siguran da neću doći živjeti ovdje. Uistinu sam sretan što sam dio vas. Hvala vam lijepa i Bog vas poživio - poručio je iz Gruda Stjepan Jeršek Štef koji se javio i za radio u Kanadi gdje je govorio o Tolića susretima kojima je nazočio.

Tolići su još jednom pokazali da se zajedništvom mogu organizirati vrhunski događaji, a ovaj zasigurno spada u domenu jednog od najboljih ovakve vrste, ne samo u Hercegovini nego i puno šire jer okupiti svake godine članove jednog prezimena od Gruda preko Zagreba pa sve do Njemačke velika je stvar. A još kada odluči kogod ostati trajno na jednom od najviših i najljepših predjela općine Grude...

Odbor Tolić susreta zahvaljuje svima koji su došli na ovogodišnji susret.

Doći će i ta vremena, a dotad uživajte klikom na fotogaleriju 10 TOLIĆA SUSRETI i video prilogu koji smo pripremili.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • 15.08.2022 11:23 sati
  Jel bilo Gagini uštipaka? Najbolji su....
 • mile15.08.2022 10:36 sati
  Franjo ako si zaista ToliĆ sramotno je ako ne razlikuješ Č i Ć
 • Franjo Tolič15.08.2022 07:11 sati
  Bravo Toliči !
 • Ljubo leptir14.08.2022 17:27 sati
  Svaka čast Tolicima na ovom lijepom druženju. Samo nastavi te veliki pozdrav.
 • Gruđanin14.08.2022 10:41 sati
  Vraćajmo se korijenima, kako reče fra Stanko! Nigdje ljepše i ponosnije kao na ovom našem kamenu i kršu! Pozdrav iz daleka
 • Ero14.08.2022 10:25 sati
  Grude Zapad svi u napad! Momci valjda se niste napili, večeras morate izać na teren i učinit Grude ponosnima! Čestitke ovom divnom druženju, a slavite kad prođe finale.
 • Hercegovka14.08.2022 10:05 sati
  Baš me obradovaste sa ovim člankim i videom. Vraćanje u djetinjstvo i suze pomalo kapaju. Hvala vam od ❤
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO