Kina prekida suradnju sa SAD-om u više oblasti, Amerika odgovorila

Datum objave: 05.08.2022   Broj čitanja: 660
Kina prekida suradnju sa Sjedinjenim Državama u nizu područja, uključujući dijalog između viših vojnih zapovjednika i razgovore o klimi, što je odmazda zbog posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, priopćio je Peking.
Kina prekida suradnju sa SAD-om u više oblasti, Amerika odgovorila


Kinesko ministarstvo vanjskih poslova također je priopćilo da obustavlja suradnju s Washingtonom na sprječavanju prekograničnog kriminala i trgovine drogom te na repatrijaciji ilegalnih migranata. Ukupno je Peking donio osam različitih mjera.

Kina je priopćenjem ubrzo nakon što je Pelosi napustila Japan otkazala planirani bilateralni susret o pomorskom vojno-sigurnosnom mehanizmu.

Peking je odvojeno obznanio da će uvesti sankcije protiv Pelosi i njene uže obitelji zbog "zlobnog" i "provokativnog" djelovanja. Zbog posjeta Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra svojim teritorijem, Kina je pokrenula vojne vježbe do sada neviđenog razmjera u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby rekao je da je odluka Kine da prekine suradnju u brojnim kritičnim područjima, uključujući klimatske promjene, "u osnovi neodgovorna".

“Vjerujemo da je to suštinski neodgovorno”, rekao je. "Misle da nas ovim kažnjavaju", rekao je Kirby. “Oni zapravo kažnjavaju cijeli svijet jer klimatska kriza ne poznaje geografske granice."

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO