Oluja, akcija svih akcija

Datum objave: 05.08.2022   Broj čitanja: 2172
Oluja je bila munjevita, pomno pripremljena operacija koja je dovela do konačnog sloma srpskih pobunjenika.
Oluja, akcija svih akcija

 

HV napada iz više pravaca duž 630 kilometara duge bojišnice. Na većini smjerova glavnih napada brzo pucaju srpske crte obrane, pa već drugog dana operacije varaždinske Pume i dalmatinski Pauci pobjednički ulaze u Knin. Vojska nastavlja napade, u drevni kraljevski grad stiže državni vrh.

 

Hrvatska vojska i policija na svim pravcima ostvaruju pobjede. Oslobođeni su Obrovac i Gračac. Veselje na Banovini, veselje na Kordunu. Oslobođen je i Slunj. Najžešći otpor srpski pobunjenici pružili su kod Petrinje, no pred Gromovima nisu imali šanse. Tigrovi munjevito izbijaju na granicu s BiH i tako spašavaju opkoljeni Bihać od tragedije kakvu je doživjela Srebrenica.

 

Unatoč pozivu, kolone srpskih izbjeglica napuštaju svoje domove. Zbog incidenata je bjesnio general Gotovina.- Operacija je izvedena uredno. Planski. Na najvišoj razini u vojničkom smislu. A poslije akcije, poslije bitke - kaos. Totalno razmažena djeca, opuštena. Bez ikakve odgovornosti, rekao je Ante Gotovina.

 

Malo sjevernije hrvatskim snagama predao se cijeli 21. korpus vojske tzv. Krajine. Srpski zapovjednik Čedo Bulat čestitao je na pobjedi generalu Petru Stipetiću i predao oružje.Tim činom službeno završava akcija Oluja. U veličanstvenoj operaciji sudjelovalo je 200 tisuća branitelja, 240 ih je za slobodu dalo život.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO