Krenule prve sankcije Kine prema Tajvanu, upućene prijetnje i Americi

Datum objave: 03.08.2022   Broj čitanja: 1834
Tajvan sa susjednim Japanom i Filipinima pregovara o alternativnim aviorutama nakon što je Kina najavila da će kao odgovor na posjet Nancy Pelosi Tajvanu održati pomorske vojne vježbe s bojevim streljivom oko tog otoka koji itekako ovisi o trgovini, javlja CNN.
Krenule prve sankcije Kine prema Tajvanu, upućene prijetnje i Americi

Kina je, podsjetimo, sinoć najavila pokretanje vojnih vježbi u vodama oko Tajvana kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, baš kao i "seriju ciljanih vojnih operacija". Objavilo je to kinesko ministarstvo obrane.

Tajvansko ministarstvo obrane je, reagirajući na kineski najavu vojnih vježbi, reklo da se praktički radi o "pomorskoj i zračnoj blokadi otoka", koja će ugroziti i međunarodne pomorske puteve. Tajvanski ured za pomorska pitanja danas je objavio tri upozorenja trgovačkim brodovima te ih zamolio da koriste alternativne pomorske puteve prema sedam tajvanskih luka diljem otoka.

Kineski šef diplomacije Wang Yi bijesno je reagirao na posjet Nancy Pelosi Tajvanu. Nazvao ga je "potpunom farsom" te upozorio da će "oni koji se igraju s vatrom nestati"

"Sjedinjene Države krše suverenitet Kine pod krinkom demokracije", rekao je Wang novinarima na marginama summita sastanka s vanjskih ministrima ASEAN-a (Association of Southeast Asian Nations".

Prije toga kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je Pelosi zbog "drskog" posjeta Tajvanu, dodajući da se "zlonamjerno upliće u kineski suverenitet" i "otvoreno upušta u političke provokacije".

Kineski ured za pitanja Tajvana je u odvojenoj izjavi danas objavio da će Peking poduzeti "kaznene mjere" za one koji podupiru neovisnost Tajvana.

Kina je zabranila uvoz citrusa i nekih ribljih proizvoda s Tajvana, te izvoz prirodnog pijeska tom otoku, objavile su kineske vlasti dan nakon što je Tajvan, usprkos žestokom protivljenju Pekinga, posjetila predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Glasnogovornik kineskog Ureda za Tajvan Ma Xiaoguang danas je rekao da se zabranjuje uvoz grejpfruta, limuna, naranči i ostalog citrusnog voća, baš kao i dvije vrste ribljih proizvoda s Tajvana. U odvojenoj izjavi kineska Carina je objavila da je zabrana uvoza citrusa uvedena zbog "prevelikih količina pesticida", dok je kao razlog za zabranu uvoza ribljih proizvoda navela "prevenciju Covida-19".

U isto vrijeme kinesko ministarstvo trgovine najavilo je da uvodi zabranu izvoza svog prirodnog pijeska Tajvanu. Prirodni pijesak je, inače, ključna komponenta za proizvodnju poluvodičkih čipova, koja je izuzetno važna ekonomska grana za Tajvan.

Tajvan je u odgovoru na kinesku odluku objavio kako će zabrana uvoza pijeska iz Kine imati tek "ograničeni učinak", dodajući kako je tajvanska potražnja za kineskim pijeskom posljednjih godina iznosila "manje od 1%" ukupne potražnje.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO