Husein Smajić nakon blagoslova crkve: Presretan sam, ovo je crkva mira, ljubavi i poštovanja

Datum objave: 03.08.2022   Broj čitanja: 873
Prije sedam godina Večernjakov pečat za Osobu godine dobio je Husein Smajić iz Bugojna. Pečat mu je predala tadašnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
Husein Smajić nakon blagoslova crkve: Presretan sam, ovo je crkva mira, ljubavi i poštovanja

 

- Dobro večer svima, ja sam Husein Smajić. Inače, na mojoj zemlji u Bugojnu nalaze se temelji najstarije rimokatoličke crkve, želim da se ta crkva obnovi, da je sagradimo onakvu kakva je bila, uz blagoslov našeg kardinala Vinka Puljića, rekao je tada.

 

Tako je i bilo.

 

Na blagdan Gospe od Anđela kardinal u mirovini Vinko Puljić danas je blagoslovio crkvu koju je sagradio Smajić sa svojom obitelji. U izgradnji su pomogli mnogi ljudi uplatom donacija, a netko je darovao građevinski materijal.

 

Nakon što je današnji dan gotovo pa završen, Smajić je zbrojio sve dojmove.  

 

Kako je rekao za Avaz - osjeća se odlično, te mu je drago što je došao ovaj dan.

 

- Sretan sam. Puno godina radimo na ovom projektu - kaže Smajić.

 

Podigao spomenik

Prije osam godina sasvim slučajno je u dvorištu našao temelje crkve. Crkva je veličine 32 metra sa 22 metra. Radi se o jednobrodnoj crkvi s dvije lađe. Pronašli su i 12 pokojnika, i bosansku kraljicu Jelenu Grubu koja je vladala Bosnom od 1395. do 1398. godine.

 

- Ovdje su je zatočili i naša kraljica je preminula 1400. godine. Njene ostatke smo slali u Ameriku u Majami. Analiza je pokazala da je kraljica preminula od osteoporoze. 1400. godine je pokopana. Podigao sam spomenik našoj kraljici. Radio ga je jedan poznati kipar iz Tomislavgrada Ante Braovac. Kad smo razgovarali o bisti, tražio sam da mi naprave spomenik njezinog lika. Njezin pokojni suprug, Stjepan Dabiša je nosio krunu s pet ljiljana. Onda sam rekao Anti da sve što je ona naslijedila i on je tako i napravio - govori Smajić.

 

Njezin spomenik danas gleda na grobnicu.

 

- Jako sam sretan, našao sam kraljicu na našoj zemlji. Kada smo je pronašli bila je prekrivena zlatnim plaštom. Pronađen je i jedan novčić - kaže Smajić.

 

Prisjeća se kada je 2015. godine dobio Večernjakov pečat, da ga je kroz par mjeseci posjetio Kardinal Puljić.

 

- Bio je ovdje u srednjovjekovnoj crkvi. Vidio je da se gradi nova. Gradnja je trajala 3-4 godine i on je tada izrazio želju da je blagoslovi. I danas je došao. Za nepovjerovati, bilo je 1.500 ljudi. Sve je prošlo u najboljem redu, bio je i ručak - dodaje Smajić.

 

Dovoljno za lijepog života

Inače, Smajić ima pilanu za preradu drveta i dvije hidrocentrale i prodaje struju.

 

- Koliko isporučim, plati mi se, koliko potrošim, platim. Posao ide solidno, ima se malo i novaca, ali ne i za bacanja. Dovoljno za lijepog života. Izdvojio sam za ovu crkvu, ranije za džamiju, i za jednu srpsku pravoslavnu crkvu, ima me svugdje - naglasio je. 

 

Treba još uraditi unutarnji malter, razvesti struju, grijanje i uraditi fasadu.

 

- Trebat će još novca da se ovo završi. Ovo je dolina mira, tolerancije, poštovanja i ljubavi. Svi trebaju doći da vide ovo - zaključio je Smajić.

 

 

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO