Od danas brže carinjenje roba

Datum objave: 01.08.2022   Broj čitanja: 728
Procedura za dobijanje i korištenje digitalnog kvalificiranog potpisa UNO je vrlo jednostavna.
Od danas brže carinjenje roba

 

Od danas u BiH počinje primjena "Novog provoznog računalnog sustava" (NCTS) na nacionalnom nivou. To konkretno znači da se za sve postupke provoza roba carinske deklaracije podnose isključivo elektronski u sustav Uprave za neizravno oporezivanje, a svaka provozna prijava mora biti ovjerena novim digitalnim kvalificiranim potpisom.

 

Zahtjev za dobijanje digitalnog kvalificiranog potpisa kod UNO podnosi se u nadležnom regionalnom centru Uprave gdje poreski obveznik ima sjedište, a procedura za dobijanje i korištenje digitalnog kvalificiranog potpisa UNO je vrlo jednostavna.

 

Bosna i Hercegovina elektronski provozni postupak mora koristiti godinu dana na nacionalnom nivou, nakon čega može aplicirati da postane punopravna članica NCTS konvencije. Tada će i gospodarstvenici iz BiH imati olakšane procedure sa puno manjim čekanjima na svim granicama zemalja gdje se roba provozi. To konkretno znači uštedu vremena i novca za poslovnu zajednicu.

 

Uprava za neizravno oporezivanje je ranije upozorila sve carinske zastupnike - špeditere da hitno podnesu zahtjev kod UNO za dobivanje digitalnog kvalificiranog potpisa, kojim će od 1. kolovoza 2022. godine ovjeravati svoje provozne carinske prijave.

 

Kod onih carinskih zastupnika koji ne budu na vrijeme osigurali digitalni kvalificirani potpis Uprave, može doći do zastoja u radu prilikom obrade elektronskih tranzitnih prijava.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Putnik 5702.08.2022 08:52 sati
    Provozajte se do na GP Goricu i ostale G Prijelaze u ciloj državi.I vidit ćeš ovaj ubrzani proces
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO