Rusi stali iza Srbije, što će se dalje događati na Kosovu?

Datum objave: 01.08.2022   Broj čitanja: 1907
U Kosovskoj Mitrovici jučer je bilo prilično burno - uzbune su odjekivale cijelim gradom zbog pobune koja je nastala u sjevernom dijelu grada, pretežito naseljenim srpskim stanovništvom.
Rusi stali iza Srbije, što će se dalje događati na Kosovu?


Uzrok pobune je zakon koji je trebao stupiti na snagu, takozvani zakon reciprociteta kojim bi Kosovo ograničilo ulazak stanovništva sa srpskim dokumentima kao što u Srbiji nije dozvoljeno ući u državu s dokumentima Kosova već se za to izdaju posebni dokumenti. Isto to je odlučilo napraviti i Kosovo zbog čega je nastala pobuna, a u nekim krajevima na sjeveru države su ljudi počeli stavljati i barikade kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo.

Na teren su odmah izašle policija i vojska kako bi osigurali mir, no situacija je i eskalirala. Pucalo se u sjevernom dijelu Mitrovice, no nitko nije ozlijeđen. U policiju i vojsku, na terenu su bile i snage KFOR-a.

Južni dio grada naseljen je gotovo u potpunosti Albancima, dok je u sjevernom dijelu stanovništvo srpske nacionalnosti. Dijeli ih most koji je danas zatvoren. Na sjevernom se dijelu grada mogu uočiti i zastave Srbije. 

Jučer je eskalaciji situacije doprinio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić koji je otišao u glavni stožer svoje vojske, no na kraju je izjavio kako će ipak tražiti dijalog. Pobuni je prethodila objava na Twitteru Vladimira Đukanovića koji je napisao kako mu se 'čini da će Srbija biti natjerana u denacifikaciju Balkana'. No, sam okidač je bila mjera Kosova oko prelaska granice.

Odmah po izbijanju pobune su reagirale strane ambasade. Veleposlanstvo SAD-a zatražilo je da se zakon o dokumentima odgodi i ne stupi odmah na snagu. Kako pišu kosovski mediji, vlasti su to napravile nevoljko. 

U gradu se u ponedjeljak osjeti razdvojenost i napetost. Ovdje je policija, a spremno je i teško naoružanje. Ipak, situacija je sada mirna i nema sukoba.

Prištinski čelnici izazivaju Srbe na vojni scenarij, a predsjednik Aleksandar Vučić jasno je poručio da neće dopustiti da se ponove događaji iz 2004. godine, smatra ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Zapad namjerno površno izvještava i ne želi otkriti bit problema koji su nastali njegovom krivnjom, ili prije svega krivnjom Europske unije", rekao je između ostalog Bocan-Harčenko u intervjuu za televiziju "Russia 24".

Bocan-Harčenko: Kosovske vlasti provociraju

Ruski ambasador naglasio je da "samoproglašena država Kosovo pokušava isprovocirati Srbe na vojni scenarij, ali je srpski predsjednik pokazao suzdržanost i spremnost na pregovore".

"Vučić je iznio svoje stavove, izrazio spremnost da pregovara i da se sastane s predstavnicima Prištine kako bi se situacija riješila. To je jedna strana. Druga strana ogleda se u oštrini koju je pokazao ističući da on kao lider Srbije neće dopustiti da se ponove događaji iz 2004. godine.

Ako dođe do krvoprolića, Srbija će odgovoriti adekvatno, obraniti se i pobijediti. Ali pritom se pokazao kao zagovornik pregovora, a ne vojnog rješenja", kazao je ambasador.

"Situacija je teška, rješenja za sada nema"

Bocan-Harčenko ocijenio je kako je očito da su zagovornici nasilnog rješavanja pitanja Kosova prištinske vlasti. On smatra da čelnici u Prištini provociraju Srbe i potiču ih na primjenu sile, što je najopasnije.

Istaknuo je kako je, srećom, izbjegnuto krvoproliće, ali situacija je teška, a dugoročnog rješenja za sada nema.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO