Propali politički projekt, tiskovina, proziva Sveučilište u Mostaru, ali ne spominju stanje u ostatku BiH i Hrvatske

Datum objave: 30.07.2022   Broj čitanja: 657
Propala tiskovina koju su osnovali HDZ-ovci, pa da bi ih u svoj zagrljaj uzeli Lijanovići čim su im se sa skupocjenim mercedesima pojavili ispred zgrade, a čiji su dugovi višemilijunski, ovih dana prozvala je Sveučilište u Mostaru s naslovnom fotografijom Zorana Tomića.
Propali politički projekt, tiskovina, proziva Sveučilište u Mostaru, ali ne spominju stanje u ostatku BiH i Hrvatske


Pišu o fakultetima na koje se upisalo tek jedno, dvoje studenata na prvom upisnom roku.

Zanimljivo je kako i propala tiskovina tvrdi da Sveučilište u Mostaru upisuju tek studenti koji nemaju drugog izbora u Hrvatskoj, Europi ili u BiH, a rektora Zorana Tomića koji je transformirao sveučilište, nakon niza "ukočenih" rektora koji se uz dužno poštovanje nisu slomili da ga osuvremene, prozivaju na političkoj razini.

U svemu tome, uspjevaju spomenuti i vile i kućetine izgrađene po jadranskim destinacijama, iako je teško shvatiti kakve veze s tim ima Sveučilište u Mostaru, međutim kada se treba politički obračunati s nekim valja ukupusiti sve što se može ukupisit, da ogadiš svima neki projekt, pa makar on imao zdrave temelje.

Međutim, s obzirom da je u propaloj tiskovini ostalo još 5 ljudi, ne treba se čuditi njihovim zločestoćama, nego je problem podmetanja da jedino SUM ima manje studenata i da se jedino na SUM-u plaća studiranje (a plaća se svugdje, samo što propali kroničari misle da je narod naivan), a svugdje cvijeta med i mlijeko.

Zato evo konkretnijih podataka o upisima, iz kojih je jasno isčitati da je propala tiskovina samo htjela politički obračun s rektorom Tomićem jer svi mediji koji su pisali o manje studenata diljem BiH, a kompletne brojke i postoci su porazniji nego na SUM-u, uzeli su i izjave od tih rektora, dali im priliku da objasne situaciju, a propala tiskovina je samo konstatirala i udrobila što je još mogla.

Univerzitet u Sarajevu, najveći u BiH, godinama bilježi manji broj upisanih studenata, a ove godine su za prvi ciklus predvidjeli 6.136 mjesta. Međutim, upisalo se tek 3.459 studenata, što je naravno šok za vodstvo sarajevskog sveučilišta, ali su svjesni same situacije. - Mogući razlozi smanjenog broja prijavljenih kandidata za upis na fakultete i akademije UNSA-e objektivne su prirode i na njih se ne može utjecati, a nastali su usred demografskog pada, migracija te zbog značajnog broja mladih ljudi koji odlaze na studiranje u inozemstvo, a koji se čak strateški regrutiraju s područja Balkana - naveli su iz UNSA-e. Zatim se u Zenici od planiranih 1035 upisalo tek 442 studenta. - Moram reći, jednostavno, susrećemo se s ozbiljnim problemom nedostaka djece, odnosno nedostatka studenata. Ostaje nam još drugi, rujanski upisni rok kada očekujemo da će se stanje malo popraviti i kada ćemo opet nastaviti agresivniju kampanju za mjesta koja nisu popunjena – najavljuje rektor Jusuf Duraković.

U Banja Luci i Istočnom Sarajevu čak je 1700 mjesta ostalo slobodno, a studijski programi su pred gašenjem. Fizika, matematika, poljoprivredne znanosti, književnost... sve su to studiji koje nitko ne želi studirati, nažalost. U Banja Luci je čak trećina uspinih mjesta ostala prazna.

- Danas su veće mogućnosti, mladi sve više odlaze u inozemstvo na studiranje i mi moramo nešto poduzeti. Teško je na osnovu jedne godine govoriti o trendovima, ali reorganizacija treba - rekao je Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjoj Luci.

Prvi upisni rok na Tuzlanskom univerzitetu je bio raspisan za 2.177 studenata, a upisano ih je tek 1.137.

A sada, s obzirom da se propala tiskovina osvrnula samo na Sveučilište u Mostaru, a evo gornje tvrdnje pobijaju priču da je ovdje najgore, preselimo se u Hrvatsku.

Zemlja Europske Unije, lider na ovim prostorima s više od 25 tisuća novih studenata. Ali, na fakultetima je ostalo više od 14 056 slobodnih mjesta. Manje je 778 studenata na prvom upisnom roku u odnosu na prošlu godinu. Za gotovo 30 studija u Hrvatskoj nema ni 10 prijava budućih studenata.


Stoga, umjesto da analiziraju zbog čega je sve manje studenata i kako pripomoći da se broj poveća, propala tiskovina koja laže da je na hrvatskom jeziku, a riječi nabacane s brda s dola, politički se obračunava sa Sveučilištem u Mostaru, jednim od simbola Hrvata u BiH. I nije to problem da nema niskih udaraca i da se višemilijunski porezni dužnici, dužnici za tiskaru i slično osvrnu i na druga sveučilišta ili univerzitete koji su u kudikamo goroj poziciji.


Grude.com

Propali politički projekt, tiskovina, proziva Sveučilište u Mostaru, ali ne spominju stanje u ostatku BiH i Hrvatske
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO