Orban: Sankcije ne djeluju, strategija EU je propala. Vlade se ruše poput domina

Datum objave: 23.07.2022   Broj čitanja: 2028
Europska unija treba novu strategiju o ratu u Ukrajini jer sankcije protiv Moskve ne djeluju, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.
Orban: Sankcije ne djeluju, strategija EU je propala. Vlade se ruše poput domina

 

"Potrebna je nova strategija kojoj bi u fokusu trebali biti mirovni pregovori i izrada dobrog prijedloga mirovnog sporazuma, umjesto pobjede u ratu", rekao je Orban u govoru u Rumunjskoj.

Orban, koji je u travnju četvrti put za redom pobijedio na parlamentarnim izborima, ponovio je da će Mađarska, članica NATO-a, ostati izvan rata u susjednoj Ukrajini. Suočen je s najtežim izazovima otkako je preuzeo vlast 2010. Inflacija je dvoznamenkasta, forinta je oslabila, a sredstva iz europskih fondova još su uvijek zamrznuta zbog spora s Bruxellesom o demokratskim standardima.

 

Orban je ranije kazao da Mađarska nije voljna podržati embargo EU-a ili ograničenja na uvoz ruskog plina jer bi to potkopalo njezino gospodarstvo, koje je oko 85 posto ovisno o uvozu ruskog plina.

U spomenutom govoru kazao je da je zapadna strategija prema ratu u Ukrajini izgrađena na četiri stupa - uvjerenjima da Ukrajina može pobijediti Rusiju oružjem NATO-a, da će sankcije oslabiti Rusiju i destabilizirati njeno vodstvo, da će sankcije naštetiti više Rusiji nego Europi i da će ostatak svijeta podržati europski stav.

Orban smatra da je takva strategija doživjela neuspjeh jer vlade u Europi padaju "poput domina", dok su cijene energenata drastično porasle, što su dokazi da je potrebna nova strategija. "Sjedimo u automobilu koji ima probušene sve četiri gume: apsolutno je jasno da se rat ne može dobiti na ovaj način", rekao je Orban svojim pristašama.

Orban: Ovo se može okončati samo pregovorima između Rusije i Amerike

Kazao je i da Ukrajina nikada neće dobiti rat "jer jednostavno ruska vojska ima asimetrijsku dominaciju".

Orban je rekao i da nema šanse za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. "Budući da Rusija želi sigurnosna jamstva, ovaj se rat može okončati samo mirovnim pregovorima između Rusije i Amerike", poručio je mađarski premijer.

Prijetnja recesije

Orban smatra da ekonomska recesija prijeti cijeloj Europi te da je ugrožena i mađarska ekonomija. Analitičari predviđaju usporavanje rasta mađarskog BDP-a na oko 2, 5 posto iduće godine. "Moramo postići novi dogovor s Europskom unijom, ti financijski razgovori su u tijeku i mi ćemo se dogovoriti", rekao je.

Spor oko milijardi eura iz fondova EU-a utjecao je na pad vrijednosti forinte u proteklim tjednima. Orbanova je vlada obznanila mjere za smanjenje proračunskog deficita i ukidanje višegodišnjih ograničenja maksimalnih cijena plina i električne energije za kućanstva s većom potrošnjom.

Orban je istaknuo da bi zadržavanjem te mjere proračun ostao bez više od 2 trilijuna forinti.  Europska komisija tvrdi da se u Mađarskoj nenamjenski troši novac iz europskih fondova zbog koruptivnih javnih natječaja. Također je izrazila zabrinutost po pitanju neovisnosti mađarskog pravosuđa, medija i nevladinih organizacija.  Orban tvrdi da su takvi prigovori neosnovani.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO