OHR i međunarodna zajednica ne smiju podleći pritiscima, moraju spasiti BiH od raspada

Datum objave: 23.07.2022   Broj čitanja: 2255
Neobjašnjiva je i nagla promjena odnosa bošnjačkih političara prema instituciji visokog predstavnika u BiH.
OHR i međunarodna zajednica ne smiju podleći pritiscima, moraju spasiti BiH od raspada

 

Bošnjačke političke stranke, njihovi politički pijuni i samozvani "zaštitnici"Bosne i Hercegovine na dosad neviđen način, prijetnjama i nasiljem vrše pritisak prema visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu i međunarodnoj administraciji , kako bi odustali od nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, navode u zajedničkom priopćenju izaslanici iz HNS-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

U toj općoj histeriji i propagandi, ističe se u priopćenju, samo potvrđuju činjenicu da su potpuno razotkrili svoj bošnjački nacionalizam, bez obzira predstavljaju li se nacionalnim ili građanskim strankama.

Neobjašnjiva je i nagla promjena odnosa bošnjačkih političara prema instituciji visokog predstavnika u BiH.

Prije samo nekoliko tjedana isti politički akteri tapšali su po ramenu istog visokog predstavnika kada je je nametao prethodne izmjene Izbornog zakona BiH koje su se odnosile na financiranje Općih izbora 2022.godine. Isto su činili godinama, pa i kada je visoki predstavnik 2002. stvorio mogućnost da Bošnjaci potpuno ovladaju Federacijom BiH, ponište Washingtonski i Daytonski sporazum, te time riskiraju nove krize i raspad zemlje. Danas,na krajnje neprimjeren i demokratskih standardima potpuno neprihvatljiv način reagiraju na mogućnost da visoki predstavnik možda neće ispuniti bilo čije želje, već pokušati nametnuti rješenje na koje nisu pristali za pregovaračkim stolom, rješenje koje će stabilizirati političke prilike u BiH i otvoriti joj put napretka. Nasuprot tome, bošnjačka strana zagovara status quo s ciljem pretvaranja Federacije BiH u bošnjačku državicu, a Hrvate u političku manjinu, navodi se.

Konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje nisu nešto oko čega se trebaju voditi politički i stranački pregovori. Ta su načela ugrađena u temelje Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao i svih drugih ustava u ovoj zemlji.

 

Svi, uključujući i nositelje vlasti , kao i predstavnike političkih stranaka imaju ustavnu i zakonsku obvezu poštivati i provoditi ta načela, odnosno imaju obvezu Izborni zakon BiH uskladiti s ustavnim načelima.

Svi koji rade suprotno, rade protiv Bosne i Hercegovine i njenog ustavno-pravnog poretka.


Pozivamo međunarodnu administraciju u BiH da ne podlegne pritiscima, ustraje u pronalaženju rješenja koja bi vodila punoj stabilizaciji zemlje kao domovine tri konstitutivna naroda i svih građana, njezinu euroatlantskome putu, izgradnji zemlje iz koje mladi neće odlaziti, zaključuje se u priopćenju za javnost izaslanika iz HNS-a u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO