Sutra se otvara spomenik ubijenim fratrima župe Međugorje

Datum objave: 23.07.2022   Broj čitanja: 4071
Spomenik sedmorici ubijenih fratara iz međugorske župe, djelo kipara Tonija Kozarića, bit će otkriven u nedjelju u 20 sati i 30 minuta, nakon večernjeg molitvenog programa.
Sutra se otvara spomenik ubijenim fratrima župe Međugorje

 

Međugorska župa utemeljena je 1892. godine i stavljena je pod zaštitu sv. Jakova apostola, zaštitnika hodočasnika, koji su u milijunskom broju pohrlili u Međugorje u protekla više od četiri desetljeća. Blagdan sv. Jakova slavi se u ponedjeljak 25. srpnja pa se Međugorje već nekoliko dana devetnicom priprema za proslavu svoga nebeskog zaštitnika.

 

PROSLAVA ZAŠTITNIKA ŽUPE
”U toj devetnici posebno je da župljani sudjeluju u svim tim molitvenim događanjima, osobito u molitvu krunice, koju svaki dan predmoli drugo selo ili druga skupina koja djeluje u našoj župi”, kazao je župni vikar i novoimenovani međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, potvrdivši kako će i ove godine misa na blagdan sv. Jakova biti u Gaju.

 

”To je tradicija koja ostaje i lijepo je… Taj Gaj odaje starinu, neki stari pučki običaj, tako da je svima drago doći u Gaj na misu za sv. Jakova. I ove godine će pučka svečana misa biti u Gaju, a predslavit će je međugorski župnik na odlasku fra Marinko Šakota”, kazao nam je far Zvonimir, a misi će prethoditi procesija od međugorske crkve s kipom sv. Jakova, sa zastavom župe, križ je na čelu, svećenici idu u procesiji do gaja gdje ih zbor dočeka s ulaznom pjesmom, a onda počinje euharistijsko slavlje.

 

Spomenik sedmorici ubijenih fratara iz međugorske župe, djelo kipara Tonija Kozarića, bit će otkriven u nedjelju u 20 sati i 30 minuta, nakon večernjeg molitvenog programa.

 

Spomenik je posvećen sedmorici franjevaca Petorica su rodom iz župe (fra Jozo Bencun, fra Marko Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj i fra Jenko Vasilj), a šesti je fra Križan Galić koji je bio na službi u Međugorju kad je ubijen te sedmi fra Bernardin Smoljan, koji je ranije bio župnik u Međugorju i sa župljanima je izgradio križ na Križevcu. Ovaj spomenik će biti uz temelje stare crkve.

 

JOŠ JEDNO MJESTO ZA MOLITVU
”Ideja je bila da se njima podigne spomenik gdje će se župljani i hodočasnici moći moliti i koji će biti znak vjere u teškim trenucima. I sam spomenik je tako zamišljen i tako izveden kako krv mučenika i njihova vjera razbija spone svih režima i sve nevjere i kako se novi život rađa iz krvi mučenika”, kazao je fra Zvonimir ponovivši onu poslovicu kako je ”krv mučenika sjeme novih kršćana”.

 

”Bit će to još jedno dodatno mjesto na koje će moći doći hodočasnici i čuti nešto o vjeri našega naroda i franjevcima, koji su podnosili mučeništvu za vjeru, za Krista…”, kazao je fra Zvonimir, a prostor na kojem će spomenik biti postavljen već tjednima se uređuje, postolje je postavljeno, čeka se još spomenik, kojega su financirali međugorski župljani.

 

”Na samom otvaranju obratit će nadbiskup mons. Aldo Cavalli, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, međugorski župnik fra Marinko Šakota. Bit će i tematskih bliskih pjesama, koje će govoriti o tom događaju, o vjeri, o muci koju su podnijeli naši fratri. Bit će to, uz otkrivanje spomenika, i jedan događaj koji će svjedočiti vjeru i pozvati ljude da nikada ne zaboravljaju one koji su nam svjedočili i koji su nam svojim svjedočanstvom ostavili u zalog da i mi možemo živjeti na njihovoj vjeri”, kazao je fra Zvonimir Pavičić.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO