Sarajevo na nogama! Europa planira zaustaviti preglasavanje hrvatskog naroda u BiH

Datum objave: 19.07.2022   Broj čitanja: 18256
Od jučer traje propaganda kanonada bošnjačkih i probošnjačkih stranaka i medija o toma da visoki predstavnik Christian Schmidt navodno planira nametnuti odluku o izmjenama Izbornoga zakona koje bi trebale biti, kako tvrde istri autori, po volji HDZ-a i hrvatske strane u BiH.
Sarajevo na nogama! Europa planira zaustaviti preglasavanje hrvatskog naroda u BiH


Istina je da se danima šuška o mogućem raspletu i reakciji OHR-a, no informacije do kojih je Večernjak došao iz diplomatskih izvora govore kako se u suštini radi na rješenju čiji je cilj eliminirati eskalaciju krize između hrvatske i bošnjačke strane nakon sljedećih izbora. A do toga bi posve sigurno došlo ukoliko bošnjačke stranke realiziraju plan da uz ponovno nametanje hrvatskog člana BiH Predsjedništva, Hrvatima presudnim glasovima Bošnjaka uguraju šestoricu izaslanika za federalni Dom naroda i na taj način cijeli jedan narod isključe iz vlasti. U međunarodnoj zajednici procjenjuju kako bi takav ishod bio poguban za Federaciju BiH, a onda i za Bosnu i Hercegovinu. U slučaju da bošnjački politički radikali uistinu realiziraju plan o političkom istrebljenju Hrvata u Federaciji BiH nakon izbora ne bi vrijedio nijedan argument da srpska politika dalje ne zaoštri s planovima za odcjepljenje od Bosne i Hercegovine. U suštini bošnjačka političari bi samo ubrzali raspad BiH. To ne žele u međunarodnoj administraciji angažiranoj u BiH. Zbog toga je upregnuta medijska i politička mašinerija kojoj je kratkovidni cilj samo eliminirati Hrvate. U suprotnom pak slučaju izmjena Izbornog zakona kojim bi se spriječilo preglasavanje Hrvata vratila bi nakon skoro dva desetljeća BiH na Daytonske postavke, a državu na put k Bruxellesu. Upravo je tu ključan odnos Hrvata i Bošnjaka. Hlađenjem njihovih uzavrelih odnosa najviše bi profitirala država BiH.


Zoran Krešić/Vecernji.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ima Bosne22.07.2022 13:17 sati
    Bosne će uvijek biti a ****** i Hercegovine
  • Edo21.07.2022 22:23 sati
    Polahko izlaze iz mode
  • Nema19.07.2022 14:41 sati
    Bolje je da nebude promjena izbornog zakona za hrvate ako se promjeni zakon bosna ce opstati bolje je ovako da bosna nestane jer je nijedan narod ne zeli samo lazu pljackaju i raseljavaju narod
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO