PČELARSKI ELIKSIR: Alkoholno piće uništava bakterije otporne na antibiotike! U čemu je tajna?

Datum objave: 12.07.2022   Broj čitanja: 5486
Olofsson kaže da je, kroz povijest, napitak od meda bio ekvivalent antibioticima.
PČELARSKI ELIKSIR: Alkoholno piće uništava bakterije otporne na antibiotike! U čemu je tajna?

 

Švedski su znanstvenici na temelju jednog starog recepta proije nekoliko godina napravili ljekovito alkoholno piće mješavinom fermentiranog meda i vode, za koji kažu da uništava bakterije otporne na antibiotike.

 

U suradnji s pivovarom, stručnjaci koji su godinama proučavali pčelinji med napravili su napitak koji su nazvali “pčelarski eliksir”.

 

Tobias Olofsson sa Sveučilišta Lund kaže da je odavno poznato da je medovina zdrava.

 

 

“Medovina je alkoholno piće pravljeno samo od meda i vode i smatrano je pićem bogova. Ljudi su pili medovinu jer su vjerovali da će biti besmrtni i zdravi. Pili su je i veoma cijenili Vikinzi, Maje i Stari Egipćani”, navodi on.

 

Srž istraživanja jesu proizvodi od meda. Ranijim istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni 2014., Olofsson i Alejandra Vasquez otkrili su da laktoacidne bakterije uzete iz mednog želudca pčela, pomiješane s prerađenim medom, liječe kronične rane na koži konja, tj. uništavaju bakterije otporne na antibiotike.

 

Švedski stručnjaci kažu da je njihovo istraživanje dokazalo da laktocidne bakterije ubijaju patogene bakterije koje oštećuju organizam, uključujući i one rezistentne, tako što proizvode na tisuće antibakterijskih tvari sličnih antibioticima.

 

 

Ono po čemu se “pčelarski eliksir” razlikuje od ostalih mednih napitaka jest to što se za njegovu proizvodnju rabi svih 13 korisnih pčelinjih laktocidnih bakterija i divlje gljivice kvasca, koje pomažu da med s vremenom fermentira.

 

Istraživački tim je zaključio da med koji je u komercijalnoj proizvodnji ne sadrži laktocidne bakterije jer se med i voda s kojom se miješa prethodno steriliziraju, a poslije im se dodaje industrijski vinski kvasac, zbog čega propadaju mnoge korisne komponente u medu, uključujući divlje gljivice kvasca.

 

Olofsson kaže da je, kroz povijest, napitak od meda bio ekvivalent antibioticima. Stručnjaci vjeruju da je i “pčelarski eliksir” jedan od načina za suzbijanje i sprječavanje infekcija.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO