Europski parlament podržao uvođenje eura u Hrvatskoj

Datum objave: 05.07.2022   Broj čitanja: 3538
Europski parlament u utorak je u Strasbourgu velikom većinom glasova podržao pristupanje Hrvatske eurozoni, izvijestila je Hina.
Europski parlament podržao uvođenje eura u Hrvatskoj

 

Europski je parlament s 539 glasova od 632 prisutna zastupnika prihvatio izvješće o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. u kojem se ocjenjuje da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje eurozoni.

 

Suzdržano je bilo 48, a protiv je glasalo 45 zastupnika. Oni su uglavnom iz desnih zastupničkih klubova koji su ulazak Hrvatske u eurozonu krtizirali i u raspravi održanoj u ponedjeljak na plenarnoj sjednici parlamenta.

 

Europski parlament prije pristupanja članice EU-a daje mišljenje o preporuci Komisije a posljednji korak bit će usvajanje prijedloga na sastanku EU-ovog Vijeća za ekonomiju i financije 12. srpnja. Prethodno je ulazak Hrvatske u eurozonu podržalo Europsko vijeće.

 

Euro će od iduće godine postati službena hrvatska valuta.

 

Prihvaćanjem eura, Hrvatska se pridružuje Eurosustavu, koji čine Europska središnja banka i središnje banke država članica europodručja, a guverner Hrvatske narodne banke ulazi u Upravno vijeće Europske središnje banke.

 

Hrvatska također automatski postaje i članica bankovne unije, sustava za nadzor i sanacije banaka.

 

U izvješću rumunjskog zastupnika Siegfrieda Muresana iz Europske pučke stranke (EPP), koje su zastupnici usvojili u utorak, ocjenjuje se da “Hrvatska ispunjava sve kriterije za uvođenje eura što je rezultat ambicioznih, odlučnih, vjerodostojnih i održivih napora hrvatske vlade i hrvatskog naroda”.

 

Hrvatsku vladu se poziva da osigura da uvođenje eura ne dovede do umjetnog povećanja cijena.

 

"Pristupanje Hrvatske europodručju snažan je politički signal održivosti i privlačnosti jedinstvene valute Unije. Dvadeset godina nakon uvođenja prvih novčanica euro je simbol europske snage i jedinstva. Zahvaljujući svojoj velikoj predanosti ispunjavanju uvjeta, Hrvatska je spremna pristupiti europodručju 1. siječnja 2023., manje od desetljeća nakon pristupanja EU-u. S tim će datumom cijelo europodručje pozdraviti svoju dvadesetu članicu", navodi se u obrazloženju pozitivne ocjene EP-a spremnosti Hrvatske da usvoji euro.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • A.S.06.07.2022 09:54 sati
    Nijedna ozbiljna zemlja ne ulazi u eurozonu u ovakvim delikatnim vremenima. Hrvatska (predzadnja) i Bugarska (zadnja) ekonomija u EU-u. Jedinu korist koju će Hrvatska imati je povoljnija cijena zaduživanja, a šanse za privlačenje investicija će ostati iste. Nejasno je po kojem ćemo tečaju zamjenjivati kune za euro, ali svatko razuman zna da će tečaj bit niži od dogovorenog srednjeg tečaja, 7,53450 kn za euro, jer Hrvatska mora, do uvođenja eura, kontrolirati tečaj u rasponu od plus ili minus 15 % .
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO