Njemački energetski div pred propašću! Država razmatra pomoć od čak 9 milijardi eura

Datum objave: 05.07.2022   Broj čitanja: 1563
Ova kompanija, koja je najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj, objavila je prošli tjedan da je u pregovorima s vladom kako bi osigurala likvidnost.
Njemački energetski div pred propašću! Država razmatra pomoć od čak 9 milijardi eura


Njemački energetski div Uniper SE pregovara s vladom o potencijalnom paketu pomoći od čak 9 milijardi eura, prenosi Bloomberg, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Vlada razmatra primjenu niza mjera, uključujući zajmove, preuzimanje vlasničkog udjela i prebacivanje dijela porasta troškova na klijente, navode informacije od dvije osobe za koje tvrde da su upoznate s razgovorima o ovo pitanju.

Ministarstvo financija i Uniper odbili su komentirati ove informacije. Ova kompanija, koja je najveći uvoznik ruskog plina u Njemačkoj, objavila je prošli tjedan da je u pregovorima s vladom kako bi osigurala likvidnost.

Njezine su dionice u ponedjeljak potonule 28 posto te je došla na tržišnu vrijednost od 4,14 milijardi eura.

Njemačka, koja je svoj trenutni ekonomski model izgradila na jeftinom ruskom plinu, traži način da se nosi s ograničenjem opskrbe i skokom cijena energenata, dok Moskva kažnjava Europu zbog njezine potpore Ukrajini.

Habeck: Prijeti novi Lehman Brothers efekt

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je da plinska kriza može izazvati kolaps na tržištu, sa sličnom ulogom kao Lehman Brothers u velikoj financijskoj krizi.

Kao dio plana, vlada priprema zakon koji bi državi omogućio preuzimanje udjela u posrnulim energetskim tvrtkama, tvrde dvije osobe upoznate sa situacijom. Također bi prepustila kupcima da preuzmu veći teret rastućih cijena plina. Vlada bi ovaj tjedan trebala odobriti prijedlog zakona.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO