U Švicarsku nakon olakšanja uvjeta idu i sezonci iz BiH, zarade i do 3000 eura mjesečno

Datum objave: 26.06.2022   Broj čitanja: 4055
- Otišao sam na tri mjeseca na plantažu u Švicarskoj. Trenutačno je berba jagoda u tijeku. Dogovorio sam plaću od 3000 dolara za mjesec dana, a plaćeni su mi smještaj i hrana - govori nam poznanik kojemu smo slučajno vidjeli fotografiju na jednoj od društvenih mreža pa ga kontaktirali da vidimo što radi i gdje je, piše Večernji list BiH.
U Švicarsku nakon olakšanja uvjeta idu i sezonci iz BiH, zarade i do 3000 eura mjesečno


U daljnjem razgovoru saznali smo i prethodno navedene detalje.

Prijava u Općini

Naime, Švicarska je ove godine postala itekako popularna za hrvatske državljane jer je od 1. siječnja postignut sporazum o slobodi kretanja, odnosno donesena je odluka da mogu slobodno potražiti posao u Švicarskoj, bez posebnih uvjeta i ograničenog broja kvota. A s obzirom na to da mnogi u BiH imaju dvojno državljanstvo, onda im je Švicarska itekako privlačna. - Sada vrijede jednostavna pravila, osim pronalazaka poslodavca s kojim ćete potpisati ugovor i koji će zatim za vas poslati upit u Migrationsamt (koji odlučuju o odobrenju radne dozvole), sada jednostavno morate pronaći posao, potpisati ugovor s poslodavcem i to je to. Potom, nakon dolaska u Švicarsku, dovoljno se prijaviti u Općini i automatizmom dobiti B dozvolu - navedeno je na stranici "Život u Švicarskoj", urednika Gabrijela Škore.


On i supruga su, kako je i sam naveo, prije 5 godina došli živjeti i raditi u Švicarsku, a zbog učestalih upita oko preseljenja u tu zemlju održavaju i sastanke od sat vremena s onima koji bi također željeli doći. A uz "Švicu" koja je konačno olabavila uvjete pa privlači i ovdašnje radnike, Njemačka je uvijek popularna. Sezonski rad na poljima šparoga i jagoda dobro je plaćen, a tamošnji zakoni žele ga još bolje regulirati kako bi bio dodatno privlačan strancima. O tome je govorila politologinja Franziska Laudenbach iz Centra za rad i politiku Sveučilišta u Bremenu. - Potrebno je postojanje zdravstvenog osiguranja za sve sezonske radnike ovdje u Njemačkoj. A važno je i da se poštuje minimalna plaća, da su ljudi financijama zadovoljni te da su smješteni u prikladan smještaj. I potrebno je postrožiti inspekciju i angažirati ljude koji će ići u provjeru poštivanja pravila kako bi se spriječilo izrabljivače. Jer jedno je jasno, bez sezonskih radnika poljoprivrednici, koji su vlasnici farmi, ne bi mogli sami odraditi berbu šparoga, jagoda, drugog voća i povrća - kazala je među ostalim politologinja koja se zalaže za nova zakonska rješenja. Poljoprivredni sezonski radnici, koji u Njemačkoj ne rade dulje od 115 dana godišnje, izuzeti su od obveznog socijalnog osiguranja, a u tom razdoblju ne moraju im se uplaćivati ni inače obvezni doprinosi za zdravstveno, mirovinsko i osiguranje u slučaju nezaposlenosti. I zato se u zemlji koja ima oko 350 tisuća sezonskih radnika u poljoprivredi takve stvari žele urediti. A nakon šparoga čija je berba završena, sada su aktualne također spomenute jagode. Zatim slijede borovnice, luk, krumpir, šećerna repa, pšenica, kukuruz..., piše Vecernji.ba Žena iz BiH koja je radila na farmi u jednoj općini u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija radila je po osam sati dnevno, a eventualno je imala sat ili dva prekovremeno. Sve joj je u to vrijeme uredno plaćeno, po minimalcu od 9,50 eura.

Satnice od listopada

- Bili su mi plaćeni i prekovremeni sati i bonus za dobro odrađeni posao kao i bonus za smještaj koji mi nije u cijelosti plaćen, ali sam prezadovoljna. S obzirom na to da u Njemačkoj raste minimalna satnica i ovog ljeta i opet najesen, smatram da će za ovakve poslove biti sve veće zanimanje. Primjerice, ako ste iz BiH i minimalna satnica će biti 12 eura od listopada, iduće sezone možete zaraditi 96 eura dnevno, plus prekovremeno, što će sigurno biti plaćeno. U tri mjeseca rada više ćete zaraditi nego s prosječnom plaćom u BiH i to su činjenice - kazala nam je žena koja je prošla ovakvu vrstu rada. Hoće li zanimanje za ovu vrstu posla rasti, ostaje nam za vidjeti, a ono što je sigurno jest to da zanimanje za rad bilo kakvog posla vani ne jenjava... - Ne planiram ovdje ostati stalno, ali da mi se svidjelo sve, od prirode do klime zaista jest. Pa ipak, plan mi je kod nas biti devet mjeseci, a onda ovako sezonski vani se umoriti od posla u ta tri mjeseca, ali i zaraditi novac da ga bude za ostatak godine - ispričao nam je sugovornik iz Švicarske s početka teksta.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO