Austrijski kancelar: Nezamislivo da Ukrajina dobije kandidatski status, a BiH ne

Datum objave: 22.06.2022   Broj čitanja: 532
Nezamislivo mi je da Ukrajina dobije kandidatski status, a da istovremeno zemlje poput Bosne i Hercegovine ne dobije.
Austrijski kancelar: Nezamislivo da Ukrajina dobije kandidatski status, a BiH ne

 

Ne smijemo izazivati ​​lažna očekivanja ni u Ukrajini, jer je proces proširenja kompleksan i dugotrajan, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer, napominjući da ne smije biti dvostrukih kriterija i kandidata prve ili druge klase.

 

- Moramo osigurati da se jednaki kriteriji primjenjuju kao i kod drugih zemalja zapadnog Balkana koje traže kandidatski status - kazao je austrijski kancelar. Napomenuo je da je Ukrajina dio europske obitelji, kazavši da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, podržava Ukrajinu koliko je to moguće u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

 

- Što se tiče mogućeg kandidatskog statusa za EU, želim naglasiti kako postoje jasni i već etablirani kriteriji, kojih se bez ikakvih "ako" i "ali" treba pridržavati - kazao je Nehammer. Kazao je da je potrebno razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, kao na primjer o jednom Europskom pripremnom prostoru za članstvo.

 

- Taj pripremni prostor ne bi trebao biti zamjena za pristupni proces nego ići usporedno i olakšati približavanje standardima EU. Austrija je već predstavila konkretne ideje Europskoj uniji, a i predsjednik Macron iznio je svoju ideju o "Europskoj političkoj zajednici", koju ja podržavam. U svakom slučaju, mi ćemo nastaviti da igramo aktivnu ulogu u procesu rasprave- zaključio je austrijski kancelar.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO