U njihovim rukama je ključ za smanjenje cijene goriva, zasad ništa ne čine

Datum objave: 06.06.2022   Broj čitanja: 2245
Europska unija je novim paketom sankcija zabranila uvoz nafte iz Rusije tankerima. Bosna i Hercegovina ne kontrolira nijedan od ključnih aspekata u nabavljanju naftnih derivata, a vlasti se ne odriču svoga dijela kolača.
U njihovim rukama je ključ za smanjenje cijene goriva, zasad ništa ne čine


"Ukrajinsko-ruskom krizom vidjeli smo koliko smo ustvari ovisni o ruskoj nafti, sve rafinerije i sve zemlje u okruženju", rekao je za Klix Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kaže kako su kao udruženje uputili zahtjev prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine da se ukine carina od 10 posto na naftu čije podrijetlo nije Europska unija, CEFTA ili zemlje sa kojima se imaju posebni sporazumi. Ova mjera bi olakšala nabavku nafte iz drugih zemalja.

Bošković objašnjava kako su prije par mjeseci uputili pitanje resornom ministarstvu, te da nisu dobili odgovor. Nakon toga su ponovo uputili upit i sada čekaju odgovor.

"Na burzi cijeni stalno rastu, zadnjih dvadeset dana, dvadeset feninga je poskupilo gorivo", kaže Bošković.

Bošković pojašnjava kako Bosna i Hercegovina u potpunosti ovisi od drugih država, rafinerija u Bosanskom Brodu u principu već nekoliko godina ne radi, iako je službeno u rekonstrukciji te da države iz kojih uvozimo naftu prvo zadovolje svoje potrebe, a zatim upućuju viškove u Bosnu i Hercegovinu.

"Ništa nije napravljeno", komentira Bošković o nedjelovanju vlasti da se snize cijene nafte i nastavlja da će "Hrvatska još probati smanjiti trošarine, gorivo je u Srbiji jeftinije nego u BiH". Bosna i Hercegovina je jedina zemlja koja ništa osim ograničenja marži trgovcima nije napravila, rekao je Bošković.

Na cijenu goriva 25 feninga je za autoceste, 15 feninga je održavanje cesta, trošarina je 35 feninga.

"PDV je skočio za 18 feninga u odnosu na projektirani u proračunu. PDV na 2,20 je oko 30 feninga, a na 3,20 je 47-48 feninga. Samo PDV je pojačan i zbog toga je jače punjenje proračuna", pojašnjava Bošković. On upravo u tom smanjenju nameta vidi prostor da vlasti interveniraju u cijeni naftnih derivata.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO