Ove godine očekuje se dolazak više od 150 tisuća migranata iz Afrike i Bliskog istoka

Datum objave: 04.06.2022   Broj čitanja: 1773
Mediteranske zemlje na glavnim migrantskim rutama prema Europi ove godine očekuju više od 150.000 dolazaka, a najavljena je i prijetnja od novog migrantskog vala iz Afrike i Bliskog istoka zbog nestašice hrane uzrokovane sukobom u Ukrajini.
Ove godine očekuje se dolazak više od 150 tisuća migranata iz Afrike i Bliskog istoka


"Očekuje se da će ove godine zemlje članice na prvoj liniji, o čemu smo međusobno razgovarali, primiti više od 150.000 migranata", rekao je u subotu ciparski ministar unutarnjih poslova Nicos Nouris nakon sastanka s kolegama iz takozvane skupine MED5 u Veneciji.

Ove godine je oko 36.400 tražitelja azila i migranata već stiglo u Italiju, Španjolsku, Grčku, Cipar i Maltu, dok je u 2021. bilo 123.318 dolazaka, pokazuju podaci UN-ove agencije za izbjeglice.

Brojke su i dalje znatno manje od onih iz 2015. kad je više od milijun migranata stiglo u pet zemalja, bježeći od siromaštva i sukoba diljem Afrike i Bliskog istoka.

Nestašica pšenice i drugih žitarica mogla bi utjecati na 1.4 milijarde ljudi, upozorio je u petak krizni koordinator UN-a Amin Awad. Dodao je da su nužni dodatni pregovori za deblokiranje luka u Ukrajini kako bi se izbjegla glad i masovne migracije diljem svijeta.

Rusija i Ukrajina zaslužne su za gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija i ključni izvoznik gnojiva, a Ukrajina glavni dobavljač kukuruza i suncokretovog ulja.

"Ako pšenica ostane blokirana u crnomorskim lukama, moramo očekivati ​​veći priljev (migranata)," izjavila je u petak talijanska ministrica unutarnjih poslova Luciana Lamorgese za SkyTG24 u petak.

"Zabrinuti smo, kao i sve zemlje na prvoj liniji", dodala je.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO