Hrvatska je spremna za euro

Datum objave: 01.06.2022   Broj čitanja: 3269
Hrvatska ispunjava kriterije konvergencije, a Europska komisija je zaključila da je spremna postati 20. članica europodručja od 1. siječnja 2023.
Hrvatska je spremna za euro

 

- Svaka čast Hrvatskoj! Danas je Hrvatska napravila značajan korak prema uvođenju eura, naše zajedničke valute. Manje od desetljeća nakon ulaska u EU, Hrvatska je sada spremna za ulazak u euro 1. siječnja 2023. - rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

 

Dodala je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo, koristiti građanima, poduzećima i društvu općenito, te da će euro jačati ulaskom Hrvatske.

 

Europska središnja banka i Europska komisija objavile su u srijedu izvješće o konvergenciji, ocjenjujući napredak država članica u ispunjavanju kriterija koje moraju ispuniti da bi prihvatile euro. Izvješće pokriva sedam zemalja - Bugarsku, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Švedsku. Danska ima trajno izuzeće od obveze usvajanja eura i nije obuhvaćena izvješćem.

 

Europska središnja banka i Europska komisija pripremaju svaka svoja dvogodišnja izvješća o konvergenciji, koja su komplementarna. Ova izvješća čine osnovu za odluku Vijeća o tome ispunjava li neka zemlja uvjete za euro. Istovremeno s objavom Izvješća o konvergenciji, Komisija je objavila prijedlog Odluke Vijeća i prijedlog Uredbe o pristupanju Hrvatske europodručju.

 

- U svjetlu procjene Komisije i uzimajući u obzir dodatne čimbenike relevantne za gospodarsku integraciju i konvergenciju, uključujući razvoj platne bilance i integraciju tržišta robe, rada i financijskih tržišta, Komisija smatra Hrvatsku prihvatljivom za euro - rekao je izvršni organ EU.

 

O izvješću i prijedlozima Euroskupina će raspravljati na sastanku 16. lipnja, a iznijet će preporuku Vijeću za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN), za koje se očekuje politička suglasnost sljedećeg dana, 17. lipnja. Zatim će političku suglasnost dati čelnici država članica na svom summitu 23. i 24. lipnja, a potom će Europski parlament dati mišljenje o tim prijedlozima na plenarnoj sjednici od 4. do 7. srpnja.

 

Konačnu odluku o usvajanju zakona donijet će ECOFIN na sjednici 12. srpnja. Tada će se donijeti uredba o ulasku Hrvatske u europodručje i uredba o konačnom tečaju po kojem će se kuna mijenjati za euro.

 

U izvješću se navodi da Hrvatska ispunjava sva četiri nominalna kriterija konvergencije te da je njezino zakonodavstvo u potpunosti usklađeno sa zahtjevima Ugovora o EU i Statuta Europskog sustava središnjih banaka. Za ulazak u eurozonu potrebno je zadovoljiti kriterije konvergencije, tzv "Maastrichtski kriteriji".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO