Šefica DHMZ-a: Mraz, poplave, suše, oluje... bit će dio naše budućnosti, moramo se na to pripremiti

Datum objave: 26.05.2022   Broj čitanja: 1767
Olujno nevrijeme s tučom u nekim dijelovima sjeverne Hrvatske potpuno je uništilo usjeve i staklenike, razbilo automobile i oštetilo kuće. Istovremeno, sisački kraj poharala je pijavica.
Šefica DHMZ-a: Mraz, poplave, suše, oluje... bit će dio naše budućnosti, moramo se na to pripremiti


Sinoptičari za vikend najavljuju novo pogoršanje, a promjena vremena očekuje se i u Hercegovini. Žitelji priželjkuju kišu, ali samo da ne bude ekstrema...

 
Situaciju oko vremena i ekstrema u Otvorenom su komentirali Branka Ivančan Picek (ravnateljica DHMZ-a), Zdravko Tušek (državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede), Branimir Markota (predsjednik Hrvatske voćarske zajednice), Ivana Matijašec (poljoprivredno-cvjećarska zadruga "Varaždinski cvijet") i Zorislav Šubarić (umirovljeni stručnjak za protugradnu obranu).

Matijašec: Još se zbrajaju štete 

Matijašec je govorila o jučerašnjoj šteti koju je nevrijeme prouzrokovalo u Varaždinskoj županiji.

"Naše područje je jako stradalo, najviše je stradala općina Veliki Bukovec, koja ima tri naselja, sva su uništena", rekla je.

Ondje se nalazi, objasnila je, oko 30 proizvođača cvijeća koji još uvijek zbrajaju štetu. Sada to prvo moraju sanirati radi sigurnosti radnika, nakon toga će unutra čistiti i krenuti u nabavu apsolutno svega novoga.

"Cvijeće koje je unutra se uopće više ne može koristiti, puno je stakla i opasno je za daljnju upotrebu", rekla je.

Sada još neće moći krenuti s proizvodnjom cvijeća za blagdan Svih svetih ili za Božić, a trebali su. Moraju naći privremeno rješenje kako to riješiti jer su te biljke već naručene i trebaju stići, nakon čega ih treba presaditi u veće tegle i spremiti u staklenike i plastenike. Sve je uništeno i moraju naći privremeno rješenje.

Matijašec je rekla da su kontaktirali dobavljače vezano za nabavu folije i stakala, trebaju im velike količine kojih nema u Hrvatskoj i ne mogu ih lako navabiti. Prioritet im je to sanirati, ići u nabavu i što prije staviti u funkciju da nastave proizvodnju.

Što se tiče nekih novih klimatskih promjena, Ivančan Picek je rekla da se nalazimo u doba godine kada su ovakve pojave normalne. Možda su, dodaje, malo intenzivnije nego u prošlosti.

"Moramo biti svjesni realnosti da su ekstremne vremenske pojave, uljučujući i tuču, ali tu su i mraz, poplave, suša, olujni vjetrovi ti koji će biti dio naše budućnosti i mi se na to moramo pripremiti i prilagoditi", rekla je. 

Što se tiče vremenskih ekstrema, objasnila je da je to dio prirodnih promjena, ali i klimatskih. Naša atmosfera je kao jedan složeni sustav, prema službenim podacima, već sada zagrijana za oko 1,5 °C.

"Slikovito rečeno, kada se nama digne temperatura za 1,5 °C mi smo bolesni ljudi", rekla je. Naglasila je da, ako ništa drugo, to treba zadržati na ovoj razini, ali nužno je prilagoditi se promjenama koje nas očekuju i koje će biti svakodnevica.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO