FOTO: HVO, HV, Armija i Vojska RS-a odali počast ubijenima u Trusini i Stupnom Dolu

Datum objave: 26.05.2022   Broj čitanja: 1428
Skpina mirovnih aktivista i ratnih veterana, bivših pripadnika Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske vojske (HV), Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojske Jugoslavije (VJ), zajedno sa članovima porodica stradalih, obišli su mjesta stradanja u Trusini i Stupnom Dolu i odali počast žrtvama.
FOTO: HVO, HV, Armija i Vojska RS-a odali počast ubijenima u Trusini i Stupnom Dolu

 

Prvi put su predstavnici dvije zajednice i članovi obitelji žrtava zajedno obišli oba spomenika i odali poštu stradalima na obje strane.

Posjeta Trusini i Stupnom Dolu realizirana je u periodu od 23 - 25. svibnja 2022. godine. Prilikom posjeta ovim lokalitetima, skoro tri desetljeća nakon njihovog stradanja, razgovaralo se s povratnicima, upriličeni su susreti s lokalnim dužnosnicima i vjerskim predstavnicima iz oba mjesta; upućena je podrška udrugama i članovima obitelji stradalih iz oba mjesta, posebno njihovoj međusobnoj suradnji.

"Želim prije svega da se zahvalim svima koji su smogli snage i hrabrosti da dođu, da odaju počast poginulima u Trusini. Iako je prošlo mnogo godina od 1993. kada se zločin dogodio mi i dalje trebamo izvlačiti pouku da rat nije donio nikome dobro, da je donio samo tugu i bol i da nam bude opomena da se više nigdje i nikada ne dogodi ni jedan zločin," izjavila je Dragica Tomić predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic.

U utorak, 24. 5.  2022. u mjestu Trusina - Općina Konjic upriličen je obilazak i polaganje cvijeća na spomen obilježje stradalima, te organizovan obilazak mjesnog groblja i crkve. U Trusini, koja se nalazi 20-ak kilometara od Konjica, 16. travnja 1993. u napadu Armije RBiH ubijeno je, prema podacima Suda Bosne i Hercegovine, 19 civila i trojica zarobljenih pripadnika HVO-a. Za ovaj ratni zločin pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđeno je više osoba, a suđenje jednom od optuženih je u tijelu.

"Nalazimo se u selu Trusina, mjestu gdje se ja osjećam veoma poraženim iz razloga što su ovdje zločin počinili pripadnici vojske kojoj sam i ja pripadao. Dodatno mi je teško jer su u tim jedinicama bili ljudi iz mog Prijedora, pa na taj način osjećam povezanost s tim ljudima koji su iz mog zavičaja. Osjećam time jače i poraz identiteta koji i ja nosim u sebi", rekao je Edin Ramulić, veteran ARBiH iz Prijedora.

U srijedu, 25. 5. 2022. u mjestu Stupni Do položeno je cvijeće na spomenik stradalima, te upriličen obilazak mjesnog mezarja/listopada 1993. u napadu jedinica HVO-a ubijeno je (prema podacima Haškog suda u predmetu protiv Ivice Rajića) 32 civila, među kojima je bilo i petero djece. Za ovaj ratni zločin osuđeno je više osoba.

"Već duži niz godina mi veterani različitih vojski pokušavamo zajedno odati počast na mjestima gdje su stradali nedužni civili i uvijek se jako teško osjećam na ovim mjestima, teško mi je čak i pričati. Posebno na mjestima gdje su zločin napravili pripadnici mog naroda. Ovim akcijama pokušavamo prije svega poslati poruku pomirenja, ali pokušavamo i tražiti istinu koja se i dan danas krije. Kao bivši pripadnici vojski imamo posebnu odgovornost prema našoj djeci i zato tražimo pomirenje među ljudima. Mislim da je to naš put",  izjavio je Ivo Anđelović, veteran HVO-a.

"Danas smo u Stupnom Dolu u okviru aktivnosti za mir. Rado sam se odazvao i uvijek ću se odazivati pozivu da se pridružim aktivnostima obilaska ovakvih mjesta, da se ne zaboravi i da se na neki način pokuša kazati ljudima da je sve ovo bilo uzalud. Mir nam treba, treba mi dostojanstvo čovjeka, da mogu otići u Zagreb, Beograd, Sarajevo kao svojoj kući. Nadam se da će ovakve inicijative dati neke rezultate, da ćemo omasoviti ove stvari i da će ovaj rad biti prepoznat kao važan i značajan", izjavio je Mustafa Kamenjaš, član porodice stradalih iz Stupnog Dola i ratni veteran ARBiH.


Foto: nenasilje.org

FOTO: HVO, HV, Armija i Vojska RS-a odali počast ubijenima u Trusini i Stupnom Dolu
FOTO: HVO, HV, Armija i Vojska RS-a odali počast ubijenima u Trusini i Stupnom Dolu
FOTO: HVO, HV, Armija i Vojska RS-a odali počast ubijenima u Trusini i Stupnom Dolu
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO