Drvo i pelet se masovno izvoze u EU, zato cijene bh. građanima skaču svakodnevno, a država šuti

Datum objave: 24.05.2022   Broj čitanja: 1275
Iz poduzeća "Drvosječa" su zbog sve alarmantnije situacije na tržištu na kojem, kako kažu posluju uz abnormalni rast cijena ogrjeva, uputili hitan dopis na adrese državnih i entiteskih vlasti u Bosni i Hercegovini.
Drvo i pelet se masovno izvoze u EU, zato cijene bh. građanima skaču svakodnevno, a država šuti

 

U dopisu kojeg su iz poduzeća uputili na adrese pojašnjavaju da je u odnosu na prošlu godinu cijena ogrijeva skočila za 100 posto u odnosu na prošlu godinu iz razloga što su zemlje Europske unije svoje potrebe sa ogrijevom podmirivale iz Ukrajine, a rat u toj zemlji je izazvao ogromne poremećaje u lancima opskrbe.

Zemlje EU su zbog nemogućnosti dobavljanja drva i ogrijeva iz Ukrajine okrenuli ka Bosni i Hercegovini, te iz naše države svakog dana izađe 30 do 50 šleperskih isporuka drveta, te 20 do 30 šleperskih isporuka peleta, tj. 500 do 700 tona. Ovo dovodi do toga da je moguće da ogrjeva neće biti dovoljno za tržište Bosne i Hercegovine, piše Klix.

Iz ove kompanije upozoravaju i da javne institucije kao što su škole i bolnice nisu u mogućnosti da nabave odgovarajuće količine potrebnog ogrijeva jer su im proračuni ostali na razini iz prošle godine, a cijene su višestruko porasle.

Pozvali su Vijeće ministara da na hitnoj sjednici donese odluku o obustavi izvoza svih oblika ogrjeva izvan države izuzev u slučaju da domaće tržište bude podmireno. Tvrde da bi se u slučaju ovakve odluke situacija na domaćem tržištu normalizirala.

Dopis je poslan Predsjedatelju Vijeću ministara BiH, Zoranu Tegeltiji, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staši Košarcu.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO