Stolac dva dana 'srednjovjekovni centar' BiH

Datum objave: 21.05.2022   Broj čitanja: 3405
U Stocu je u petak otvorena sedma tradicionalna dvodnevna manifestacija "Stolačka tarča" čime je Grad Stolac postao "srednjovjekovni centar" Bosne i Hercegovine.
Stolac dva dana 'srednjovjekovni centar' BiH

 

"Stolačka tarča" je srednjovjekovni sajam koji se održava od 2015. godine na starom gradu Vidoškom iznad Stoca, nacionalnom spomeniku BiH.

- Ovo je sedma "Stolačka tarča" i ove godine smo se vratili na one stare staze kako smo radili proteklih godina. Prošle smo godine radi pandemije koronavirusa održali samo jedan dan manifestacije - rekao je predsjednik udruge "Vitezovi hercega Stjepana Kosače" Anđelko Šutalo.

Udruga je organizator "Tarče", a podršku im pruža i Grad Stolac te je jedan od ciljeva ove manifestacije revitalizacija starog grada Vidoškog.

- Što se tiče pripreme same manifestacije stvarno je komplicirana i zahtjevna, ali mi smo jedna dobra klapa. Pripreme su zahtjevne i psihički i fizički, a zadnjih dvanaest dana smo neprestano radili na starom gradu - izjavio je Šutalo.

Kako kaže, svake godine se trude 'ubaciti' nešto novo.

- Dosta radimo na tome da privolimo i najmlađe. Održana je predstava Dječjeg vrtića Stolac, za koju su se oni pripremali cijele godine, posebno od maškara gdje su glumili vitezove i djeve, a mi smo im odlučili dati priliku da pokažu plesnu točku i mislim da je bilo baš lijepo - smatra predsjednik viteške udruge.

"Tarču" redovno posjećuju viteške skupine iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Slovačke, a svake godine se uprizoruje "Obrana hercegova grada".

Posjetiteljima su dostupne radionice streličarstva, mačevanja, keramike i sl, prikazuju se srednjovjekovni i renesansni plesove te predstave, a posjetitelje ove godine glazbom zabavlja mađarski glazbeni sastav "Holloenek Hungarica".

- Imamo dosta skupina iz BiH koje nisu bile tu prošle godine, kao npr. naše prijatelje iz Prijedora. Udruga 'Rusag' i njihovi vitezovi su jako dobra skupina i ovogodišnji su nam gosti – navodi Šutalo.

Naglasio je kako su oni začetnici ovakvog tipa manifestacija u BiH, a da im se prije pet godina na "karti srednjovjekovnih sajmova" u BiH pridružio i Jajac.

- Rastemo u svakom pogledu, a ugledamo se najviše na susjednu Hrvatsku jer imaju dosta duže tradicije. Trudimo se i mislim da smo na dobrom putu – mšljenja je Šutalo, dodajući   kako ova manifestacija jako puno pomaže turističkoj slici Stoca i županije.

- Ovo što ima Stolac nema puno većih i bogatijih gradova u BiH, a samo bih naveo da je čitav smještaj u Stocu popunjen - naveo je Šutalo.

"Hajdučka družina Mijata Tomića" iz Tomislavgrada je jedan od čestih gostiju "Stolačke tarče", a osnovana je 1997. godine kao prva povijesna postrojba hrvatskog naroda u BiH.

- Okupljamo tridesetak aktivnih članova i redovno posjećujemo srednjovjekovne sajmove. U nekoliko navrata smo bili pozvani u Stolac i svaki put smo se odazvali pozivu. Mislim da je ovo veoma lijepa priča i treba nastaviti njegovati – rekao je član "Družine" Ante Romić.

Romić smatra kako se treba njegovati srednjovjekovnu kulturu čitave Bosne i čitave Hercegovine, počevši do kraljevskog grada Jajca pa sve do Stoca.

- Mislim da imamo dosta mjesta za napredak, za pomak, samo se treba malo jače angažirati i uključiti u te manifestacije diljem BiH – zaključio je.

U subotu, 21. svibnja, je drugi dan manifestacije, a najavljeni su turnir u streličarstvu, radionica bacanja sjekire, sokolarstvo, bitka za Stjepanov grad, a sve će završiti vatrometom i nastupom DJ-a.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO