Čerkez: Živimo s koronavirusom, on je oko nas

Datum objave: 19.05.2022   Broj čitanja: 1163
Prema riječima prim. dr. Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva, "Bosanci i Hercegovci trenutno žive sa virusom, ali ne na način kako je to bilo u prethodnim mjesecima".
Čerkez: Živimo s koronavirusom, on je oko nas


- Incidenca je značajno pala. Proteklog tjedna ona je iznosila 0,6, a sada je jedan, što znači da je broj oboljelih porastao, odnosno da imamo tjedni rast zaraženih. Međutim, to još ne zahtijeva nikakve posebne mjere. U toplijim smo mjesecima kada veliki dio dana provodimo na otvorenom, stanovi i uredi se često i dugo provjetravaju, što također uvjetuje slabiji prijenos virusa. Dakle, epidemija još traje, virus je oko nas, bilježe se i dnevne brojke oboljelih. Desi se i poneki ozbiljniji slučaj, ali situacija je daleko od teške, dramatične - kaže Čerkez.

Ističe kako niko u ovom trenutku pouzdano ne može znati kakvi će biti jesen i zima, "ali da će rujan najvjerojatnije donijeti veće brojke zaraženih".

- Ono što sigurno možemo očekivati na jesen je širenje virusa. U kojoj mjeri će to biti, koji će sojevi biti i kakvu će kliničku sliku imati oboljeli, jako je teško prognozirati. Ono što možemo i na čemu i sada radimo je spremnost da i u takvim situacijama adekvatno reagiramo. Ako to bude u obliku određenih sezonskih gripa ili na nivou visokog prijenosa, ali klinički da nije ugroženo zdravlje stanovništva, tada će biti i blaže mjere. Ukoliko situacija bude ozbiljnija, morat ćemo uvesti mjere koje će utjecati na dalje širenje virusa. No o tome ćemo kada dođe vrijeme. U međuvremenu, imamo obvezu da izvještavamo Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o stanju u BiH i to redovno činimo, pratimo stanje sa virusom u susjednim zemljama jer naši ljudi putuju, a i njihovi državljani dolaze kod nas, kako bismo u svakom trenutku spremno reagirali - dodaje Čerkez.

Kaže "kako su, shodno stanju na terenu, sve epidemiološke mjere ukinute, a da su građani pozvani na odgovorno ponašanje". Jedino su, dodaje, "mjere ostale u zdravstvenom sistemu".

- Mislim da je u ovom trenutku besmisleno držati na snazi mjere koje smo imali do prije nekog vremena. Što se tiče odgovornosti, trebamo je svi, ali najviše imunokompromitirane i osobe starije životne dobi. Njima se savjetuje da izbjegavaju mjesta velikog okupljanja u zatvorenim prostorima. I naravno, cijepljenje koje i dalje potičemo kao najbolju zaštitu od težih oblika bolesti - navodi Čerkez.

Naglašava kako je Stručno savjetodavno tijelo za imunizacija Federalnog ministarstva zdravstva za imunokompromitirane osobe preporučilo i četvrtu dozu cjepiva.

Na pitanje - koliko je uopće u ovom trenutku stanovnika BiH cijepljeno - Čerkez odgovara da se brojka kreće oko 33 posto, i to prvom dozom 30,75, drugom 29,27 i trećom skoro sedam posto.

- Dakle, službena brojka cijepljenih bh. građana u ovom trenutku iznosi 33 posto, a naša procjena je da je još 10 posto imunizirano u susjednim zemljama. No treba reći da mi naše procjene gradimo prema posljednjem popisu stanovništva, a to je što se tiče Federaciji BiH - 2,2 milijuna stanovnika. Međutim, prema posljednjim podacima koje smo dobili, u većem bh. entitetu trenutno ima ispod 1.800.000 stanovnika. To odmah mijenja broj cijepljenih, pa on nije 33 posto cijepljenih u zemlji, plus još 10 posto imuniziranih u inozemstvu, nego 33, plus 10, plus još 15 do 20 posto. Kad se to sabere, BiH drži prosjek po broju imuniziranih protiv koronavirusa kao i zemlje u okruženju - pojašnjava član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Što su pokazala bh. istraživanja

Osvrnuo se i na visoku brojku Bosanaca i Hercegovaca koji su preboljeli COVID-19.

- Rezultati određenih istraživanja pokazali su da je više od 80 posto sudionikaimalo pozitivan antigenski test. To ni u kom slučaju ne mora značiti da su svi oboljeli, ali je sigurno da su se susreli sa virusom i tako razvili određeni imunitet – navodi Čerkez.

Kaže kako su u komunikaciji sa kolegama iz WHO-a, "ali da do sada sa njima nije bilo govora o tome kada bi moglo doći do ukidanja pandemije".

- Činjenica je da trenutno imamo velike skokove zaraženih u Kini i Sjevernoj Koreji, ali to su posljedice i mjera jer su te zemlje jako dugo bile potpuno zatvorene. Pretpostavke su da će za donošenje odluke o ukidanju pandemije biti ključno naredno razdoblje do Nove godine, odnosno kako će se u tom periodu ponašati virus. Mislim da ćemo na jesen saznati odgovore - da li će COVID-19 prijeći u neku vrstu blaže gripe. O svemu je još rano govoriti, svi su i dalje vrlo obazrivi, nitko ne želi izlaziti s bombastičnim prognozama, ali svi prate i čekaju jesen koja će nam definirati budućnost – zaključio je Čerkez.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO