Nitko ne daje odgovor zašto je iranski tanker parkiran kod Krka

Datum objave: 12.05.2022   Broj čitanja: 740
Između Krka i Cresa u Hrvatskoj parkiran je misteriozni iranski tanker, a nikome nije jasno otkud on tamo.
Nitko ne daje odgovor zašto je iranski tanker parkiran kod Krka

 

U JANAF-u (Jadranski naftovod) kažu da im ga nitko nije najavio.

 

Prvi put od 2018. godine otkako su Sjedinjene Američke Države nametnule strože sankcije Iranu, tanker s iranskom naftom nalazi se u Jadranu, kod otoka Krka. Iako EU nije uveo embargo na iransku naftu, ona je nepoželjna zbog američkih sankcija, a svi koji se usude njome trgovati, prevoziti je ili iskrcati, kao i banke koje provode plaćanje, riskiraju kazne i probleme na američkom tržištu, kao i narušavanje reputacije. 

 

Kad su Amerikanci otkrili što prevozi “ARC1”, tanker je odjednom postao “vruća roba” koju nitko ne želi prihvatiti i već tjedan dana plovi gore-dole Jadranom, zasad s neizvjesnom sudbinom, pisao je Večernji list.

 

Nafta je u tanker ukrcana 2. travnja. Plovidba od Malezije do Omišlja trajala je nešto više od mjesec dana. Kada je pokušao uploviti u Omišalj, američka organizacija, čiji je naziv Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana, poslala je prosvjedna pisma Luci Rijeka, JANAF-U i agenciji Capris, a tanker odmah odlazi. Zaustavlja se u Jonskom moru, ali 7. svibnja ponovo kreće za Krk, gdje stiže za tri dana. Međutim ne na terminal, već na tankersko sidrište, na kojem je i sada.

 

Juraj Karinčić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana, je plovio 30 godina, a 25 je bio kapetan, dok njegov kolega Donatan plovi oko 30 godina. Ono što njih u ovoj priči brine je posada. Zalihe hrane i vode mogu imati za možda tri mjeseca, a na tankeru je, pretpostavljaju, dvadesetak ljudi čija je sudbina neizvjesna.

 

- Ako ovako lutaju, neće nitko da ih primi, onda je to, ne mogu pretpostavit, ali opasnost za posadu. Ako se ne mogu opskrbiti. Ne može im dostavit hranu ako nemaju slobodan promet s obalom. A nemaju slobodan promet s obalom - rekao je Karninčić za RTL.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO