Finska odlučila - žele u NATO

Datum objave: 12.05.2022   Broj čitanja: 488
Finska je potvrdila da se želi priključiti NATO-u.
Finska odlučila - žele u NATO

 

Predsjednik Sauli Niinisto rekao je da se Finska, koja dijeli problematičnu prošlost i granicu dugu 1300 kilometara s Rusijom, mora prijaviti za članstvo u NATO-u, i to "bez odgode".

 

U zajedničkoj izjavi s premijerkom Sannom Marin stoji: "Nadamo se da će koraci koji još moraju biti poduzeti kako bi se donijela ova odluka biti hitro riješeni u narednih par dana."

 

Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Finska je pojačala suradnju s NATO-om. No dosad nije zatražila primanje u članstvo kako bi zadržala dobre odnose sa svojim istočnim susjedom.

 

Na pitanje hoće li Finska isprovocirati Rusiju ulaskom u NATO, predsjednik Niinisto je rekao da će za to biti kriv ruski predsjednik Vladimir Putin. "Moj odgovor je da je on uzrokovao ovo. Neka se pogleda u ogledalo", rekao je.

 

U susjednoj Švedskoj vladajuća stranka, koja je podijeljena po ovom pitanju, u nedjelju će objaviti je li za pridruživanje savezu.

 

Dvije nordijske nacije imaju dugu povijest neutralnosti, koja je oblikovala njihovu vanjsku politiku i identitet. Postati članicama NATO-a bio bi monumentalni pomak, piše BBC.

 

Razina potpore javnosti za pridruživanje NATO-u skočila je tijekom rata u Ukrajini na rekordno visoke razine - 76% Finaca i 57% Šveđana reklo je da su za.

 

Rusija, koja koristi proširenje NATO-a kao izgovor za svoju invaziju, snažno se protivi tom potezu, piše Index.hr.

 

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO