Osvrt na pisma koja otvaraju prostor za razgovor! Biskup demantirao sve koji su govorili da Grude nemaju svećenika

Datum objave: 12.05.2022   Broj čitanja: 10028
Ako ste očekivali da ćemo jučer objaviti osvrt na biskupovo pismo župi Grude, ipak smo mi portal na koji se pozivaju mnogi, a evo jučer nas je citirala i Hrvatska Katolička Mreža.
Osvrt na pisma koja otvaraju prostor za razgovor! Biskup demantirao sve koji su govorili da Grude nemaju svećenika

 

Stoga, jutro je pametnije od večeri, ono što mi napišemo čitat će i crkveni velikodostojnici, nadbiskupi i biskupi, franjevci i petrovci, karmelićani...

Donosimo osvrt, prema mišljenju portala Grude.com, koji ne vežemo niti za Župno vodstvo u Grudama niti za Biskupski ordinarijat, kroz negativne i pozitivne stvari pisma biskupa Palića Grudama.

Negativno:

- Često u posljednje vrijeme čujemo kako se nešto događa onda kada se u pozadini odvija nešto puno veće i kako se time destabilizira neki ozbiljan događaj. Pa čujemo izraze "duboka država", "udbaške metode" i slično. Svjesni ste da su grudski mediji pismo iz Gruda mogli objaviti puno prije, jer je ono napisano 1. ožujka, a u tim danima i poslano biskupu, nego se išlo na zaštitu privatnosti razgovora koji mogu uroditi plodom. Najednom u tjednu krizme, velike svečanosti za župu, pojavljuju se oba pisma i razne reakcije. Slučajno ili ne, procijenite sami, ali smatramo ako je već Ordinarijat htio izići u javnost s pismima da je to trebalo učiniti ranije, međutim pozitivno je da Kristovu prisutnost u Grudama svakoga dana, a osobito ove subote ne može ništa destabilizirati.

- Očitovana je spremnost za razgovorom, međutim teško je razumijeti hoće li biskup nazočiti krizmi u subotu. Prema svemu sudeći neće, ali treba se prisjetiti da ovaj sukob nije počeo s biskupom Palićem, već najveću odgovornost imaju njegovi prethodnici. Ali, i vlč Čule i vlč Žanić i vlč Perić u svom mandatu došli su krizmati barem prvu generaciju grudskih krizmanika i ako su u nekim slučajevima morali dijeliti potvrde, naravno uvodeći represiju među svoje svećenike da traže što više potvrda koje se, primjerice, za kumovanje i ne bi trebale tražiti, ipak su se plašili ponovno mazati uljem jer znali su "ne može krst na krst" da se laički izrazimo, te da i njima sporne župe ulje za krizmu dobivaju iz neke od biskupija. Stoga smo stava da biskup Palić, da ukloni možebitne birokratske probleme, treba nazočiti u subotu u Grudama ili možda ne planira više stvarati birokratske probleme pa je zbog toga odlučio ne nazočiti, nego rješavati Slučaj.

- Pastoralno i Ekonomsko vijeće napisalo je sveobuhvatan dopis, kako bi biskupa upoznalo sa svojim željama i uputilo mu jednu molbu i ruku prijateljstva, pozivajući se na pape i koristeći termine uvedene na II Vatikanskom koncilu. Ako je dio odgovora "U ovom dopisu se ne namjeravam posebno osvrtati na pojedine tvrdnje i stavove u pismu" osmislio neki tajnik koji se, primjerice, boji prespavati u nekdašnjoj franjevačkoj župi da Gospodin, valjda on tako misli, svoj gnjev ne iskali na njemu zbog svega što se čini u Hercegovačkom slučaju, onda ćemo razumijeti ignoriranje vjernika Župe Grude čije pismo ima sve elemente vrhunskog, teološkog pisma.

- Pozivanje na odluku iz 2001. vrhovnog poglavara Franjevačkog reda fra Giacoma Binija, pokoj mu duši, dosta je diskutabilno. U ovom slučaju bi bilo bolje spomenuti samo titulu, a ne čovjeka imenom i prezimenom jer je on sam pokopan u obiteljsku grobnicu, a ne fratarsku. Oni koji dublje poznaju stanje, moći će samo iz prethodne rečenice puno toga isčitati. Također, ne treba se puno i osvrtati na godinu jer je to vrijeme kad je vraćena Hercegovačka franjevačka provincija u život, ali tek nakon što su nakon skoro dva i pol desetljeća vraćena jamstva Ratku Periću da će se krenuti u obračun sa spornim franjevačkim župama. Bilo je tada i elemenata ucjene zbog Hercegovačke banke, međutim neka institucije rade svoj posao. O pokojnima sve najbolje pa tako i o toj Upravi provincije.

Pozitivno:

- Iako se teško ne osvrnuti na tajming, biskup Palić je odgovorio župi Grude i pritom nema izuzetno teških riječi kakve je koristio njegov prethodnik koji, nažalost, nije birao sredstva u "zatvaranja vrata" prema Grudama. Iz više izvora, a o čemu je govorio i šef KGB-a Aleksandar Maksimov, znali smo da prethodnik aktualnog biskupa mrzi franjevce, međutim ono što je on sa svojim satelitima činio prema Grudama, ničim se ne može opravdati! Zato, pozdravljamo odgovor u kojem nema nasrtaja, optužbi, prozivki... a vjerujemo da i aktualni biskup ima više razumijevanja za ovo stanje jer kako ranije spomenusmo, ono nije počelo s Petrom Palićem i ako trenutno hoda po njima, vjerujemo da Biskupiju neće graditi na razvalinama svog prethodnika, nego na svoj način.

- Grude imaju svećenika! Jedna od najvažnijih poruka biskupovog pisma gdje se u prvoj riječi pisma uopće biskup fra Stanku obraća s velečasni, što potvrđuje njegovu raniju izjavu da u Hercegovini nema izbačenih svećenika. Dugo vremena, neki destabilizatori nalik Judama, velikim svećenicima ili nekim trećima gurali su priču o tome kako u Grudama nema svećenika, i sada ih je samo jednom, i to prvom riječju pisma, biskup Palić demantirao obraćajući se svom svećeniku za njega vlč, za nas fra Stanku Pavloviću.

- Iako je fra Stanko Pavlović u Grude došao na vapaj vjernika, postao je najveći graditelj ove župe ikad, zajedno sa svojima fra Bernardom Marićem i fra Antom Šaravanjom. Štoviše, s obzirom da nije imao nikakvu podršku Ordinarijata, nitko se i nema pravo lovorovim grančicama kititi osim njega i župljana koji su pomagali. I u ovakvoj atmosferi postati graditelj dviju crkvi u Grudama i svega popratnog na svim mjestima u župi gdje se održavaju svete mise, a već je osmislio plan za muzej, nešto je što nitko više u povijesti župe Grude, tko god ubuduće bio, neće moći nadmašiti. A toga je očito svjestan i biskup Palić jer se ne sjećamo da se ijednom svećeniku obratio na ovako izravan način, pa iako se ne može sasvim izvući iz "zapetljane mreže" koju su spleli njegovi prethodnici, na određen način pruža ruku suradnje, a je li ona iskrena vrijeme će pokazati.

- Spremnost za razgovor - to je posljednja poruka u pismu biskupa Palića. O njegovom prethodniku nećemo trošiti riječi jer je on odnose vratio u srednji vijek i mnoge u Hercegovini natjerao na promišljanje o tome gdje se dovela katolička vjera, ako takvi mogu biti biskupi. Nego ćemo se osvrnuti na biskupa Petra Čulu koji je s Biskupskom konferencijom Jugoslavije pokrenuo slučaj i kada je nastao famozni RP, te se izmišljalo sve i svašta da dekret bude prihvaćen, a koliko je prihvaćen najbolje govori činjenica da nikad nije uvršten u službeno vatikansko glasilo Acta Apostolicae Sedis, a što se i danas može provjeriti. Biskup Čule je pred kraj svog mandata rekao, prema svjedočenju i vlastoručnom potpisu fra Vendelina Karačića, a obojica su na istini, u Gospodinu: "Da sam znao na što će ovo izać', nikad ne bih počeo. A da nitko ne ostane poražen, najbolje bi bilo da mi se dadnu Jablanica i Ploče, pa da svi odemo na Brig i da se izljubimo." Naša želja je da jednu od posljednjih želja ondašnjeg biskupa Petra, ispuni ovaj biskup Petar.

Vjerujemo da će se razgovori nastaviti i da će doći do dogovora. Grude su ovog tjedna u milosnom raspoloženju, a biskup je sa svojim fra Stankom Pavlovićem, grudskim župnikom, na oltaru, uvijek dobrodošao!


Grude.com


U nastavku još jednom prenosimo oba pisma! Prvo biskupov odgovor, a zatim i pismo Župe Grude, bez ikakvih intervencija! I posebno raduje da i jedan i drugi odgovor u posljednjoj rečenici sadrže blagoslov kako biskupov tako i svećenikov!

 

Predmet: Odgovor na pismo od 1. ožujka 2022.

 

Velečasni gospodin

Stanko Pavlović

Župa sv. Kate

Fra Gabre Grubišića 9

88340 GRUDE

 

Velečasni gospodine!

 

Primio sam pismo koje ste potpisali Vi i dvadeset i dvoje vjernika, koji su potpisani kao „članovi Pastoralnog i Ekonomskog vijeća“.

Zahvaljujem na upućenom pismu. U ovom dopisu se ne namjeravam posebno osvrtati na pojedine tvrdnje i stavove u pismu, koji odudaraju od crkvenog nauka, discipline, tradicije, kao i postojećih pozitivnih crkvenih zakona i odluka.

S obzirom na Vaš status, a na temelju informacija bilo od nadležnih tijela Svete Stolice, bilo iz Biskupskog ordinarijata, Vi ste prema važećim odlukama vrhovnog poglavara Franjevačkog reda fra Giacoma Binija otpušteni iz Reda manje braće franjevaca, koje je potvrdila Sveta Stolica 23. lipnja 2001. godine. Zakonitim otpuštanjem iz redovničke ustanove prestali su Vaši redovnički zavjeti i sve obveze i prava nastala iz zavjetovanja. Nadam se da Vam je jasno što to za Vas znači.

Budući da ste kao redovnik primili sveti red đakonata i prezbiterata, ujedno Vam je zabranjeno vršiti svete redove dok ne nađete biskupa koji će Vas poslije prikladne kušnje u biskupiji primiti ili Vam barem dopustiti vršenje svetih redova.

S tim u vezi, a u cilju rješavanja Vašega kanonskoga statusa, ovime izražavam svoju spremnost, i ukoliko Sveta Stolica s time bude suglasna, inkardinirati Vas u Mostarsko-duvanjsku biskupiju sukladno pravnim odredbama Katoličke crkve.

Svjestan svoje odgovornosti za Božji narod, ali i odgovornosti u čuvanju crkvene discipline, nudim Vam što u ovome trenutku kao dijecezanski biskup mogu učiniti.

Očitujem i svoju spremnost i otvorenost za razgovor, a sve u cilju rješavanja Vašega statusa i situacije u župi Grude, pa samim tim i podjele sakramenta sv. Potvrde.

 

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu,

 

✠ Petar Palić

mostarsko-duvanjski biskup

 

Članovi pastoralnog i ekonomskog župnog vijeća: župnik fra Stanko Pavlović 

U ovoj župi se u svibnju održava obred Svete potvrde, a članovi pastoralnog i ekonomskog župnog vijeća, zajedno sa župnikom fra Stankom Pavlovićem, potpisuju argumentirano i prijateljsko pismo.


U skladu s dugo već uvriježenim trogodišnjim ritmom održavanja obreda Potvrde u našoj župi, ove je godine taj obred predviđen za subotu 14. svibnja. S punim pouzdanjem u dragoga Boga, kao zadnjega i neosporno najmjerodavnijega sudca, koji će naše dobro poznate prijepore bez sumnje jednom pomiriti i razriješiti na pravedan način, jer On drugačije i ne zna, ovim Vas putem usrdno pozivamo da dođete i svojom rukom podijelite sakrament Potvrde našoj djeci na njima i nama za taj svečani čin zacijelo najprikladnijem i najljepšem mjestu na svijetu: u prekrasnoj crkvi Svete Kate u Grudama!

Ukoliko Vam zbog nekih drugih, možda već preuzetih obveza rečeni nadnevak ne odgovara, molimo Vas da predložite neki drugi! Toplo se pritom nadamo da ćete smoći snage i ostaviti za ovu prigodu naše nesporazume po strani, te pustiti da vrijeme – čiji protok zna biti čudesno blagotvoran – provjetri malo sve one puste apostolske konstitucije, odluke i dekrete na koje su se, vezano za naš odavno već općepoznati „hercegovački slučaj“, pozivali Vaši predšasnici. U tom se smislu, preuzvišeni oče biskupe, još toplije nadamo da baštinite ponešto od otvorenosti i odvažnosti blagopokojnoga, odnedavno svetoga pape Ivana XXIII., koji je, svjestan nužnosti usklađivanja Crkve s duhom vremena, radosno onomad sazvao Drugi vatikanski sabor kako bi na njemu, između ostalog, snažno potaknuo naučavanje i shvaćanje Crkve kao Božjeg naroda. Podrazumijevajući da ste upravo na koncilskome tragu i Vi opredijeljeni za onaj papin glasoviti aggiornamento kao trajni proces prilagođavanja Crkve novim vremenima i okolnostima, priželjkujemo štoviše da poput dokazano kreposnoga Ivana XXIII. dosljedno vjerujete kako Crkvu ne čine samo svećenstvo, hijerarhija i feudalni crkveni zakoni, već jednako i laici, te da dijelite mišljenje brojnih (post)koncilskih teoloških mislilaca koji smatraju da bi uloga vjerničkoga puka u Crkvi prema novom shvaćanju „morala biti jače istaknuta“, nipošto svedena na „samo savjetodavan glas“ župnih vijeća, kako je to u nedostatku hrabrosti i vizije danas normirano, čime je „napravljen korak unatrag u odnosu na druge koncilske postavke“.

 Poštovani oče biskupe, župljani župe Grude neprestano se još od Vašega imenovanja za mostarsko-duvanjskoga biskupa Svevišnjemu mole da baš Vi, kao naš novi pastir, nesretni „hercegovački slučaj“ napokon sagledate u svjetlu ovdje navedenih postavki i duha Drugoga vatikanskog sabora, ne čekajući nasušni posadašnjujući iskorak nekog budućega Koncila, koji će, pretočen jednom u paragrafe sa životom usklađenijega novog Zakonika kanonskoga prava, posve izvjesno omogućiti da se glas „Božjeg naroda“ još snažnije čuje i uvažava u Crkvi! Utoliko smo, oče biskupe, ostali nemalo zatečeni nekim Vašim javnim nastupima, kao i nedavnim priopćenjem biskupskoga ordinarijata povodom događaja u župi Crnač. Nepoznati autor tog odveć mrgodnog, docirajućeg i po nama anakronog priopćenja, stavljanjem naglaska na navodno ničim ograničeno pravo dijecezanskoga biskupa na „vlast upravljanja“, kako se na jednom mjestu nezgrapno izrazio, olako anatemizira pojmove poput referenduma i peticija, kao da živimo u davno prohujalom vremenu Jana Husa, koji je zbog nekih tobože bogohulnih ideja – promoviranih pet i pol stoljeća kasnije na samom Drugom vatikanskom saboru – spaljen jadan na lomači.

 

Ne dovodeći u pitanje božansko ustanovljenje crkvene hijerarhije, pa ni njenu svetost, nama se, poštovani oče biskupe, ipak čini kako je u najvećemu interesu naše zajedničke Crkve da kanonskim zakonikom propisano pravo mjesnoga ordinarija na slobodno raspolaganje župama (dioba, raspodjela, dodjeljivanje) ne bude ograničeno samo teško mjerljivim „dobrom duša“, već i puno mjerljivijim „raspoloženjem srdaca“ onih na koje se pojedini propis odnosi, samih dakle vjernika. Ako u trenutno važećem, ljudskom rukom pisanom Zakoniku kanonskoga prava to već sada nije tako, tim gore po Zakonik kanonskoga prava, da malo kao i u šali, ali zapravo smrtno ozbiljni parafraziramo onog staroga mudroslova Hegela koji je suočivši se s tvrdnjama da protiv njegovih astronomskih uvida govore činjenice izrekao onu čuvenu rečenicu „tim gore po činjenice“. Čim taj zakonik bude dokraja prožet onim trajno obvezujućim aggiornamentom pape Ivana XXIII., što će ga prema našem dubokom uvjerenju još više približiti i biblijskim načelima i volji Kristovoj, nesporazumi poput ovog što razdire Hercegovinu duže od stotinu godina bit će nezamislivi.

A taj naš stogodišnji nesporazum, oče biskupe, cijeli taj „hercegovački slučaj“, svoj izvor i počelo ima upravo u starinskom tumačenju odredbi Zakonika kanonskoga prava! Osim što prema mišljenju ogromne većine župljana župe Grude ne uvažavaju dovoljno „posebno stanje Crkve u Hercegovini“, nastalo kroz višestoljetnu vezanost ovdašnjega katoličkog puka s franjevcima, dokumenti koji birokratski kruto, manje-više mehanički propisuju uvođenje „redovite crkvene hijerarhije“ u mostarsko-duvanjskoj biskupiji – počevši od odluke iz 1899. pa do dekreta Romanis Pontificibus iz 1975. – povrh su i prije toga svojevrstan „račun bez krčmara“, jer su gotovo svi redom donošeni mimo više nego jasno očitovanog raspoloženja Božjeg naroda, u igri moći i lobiranja među svećeničkim glavarima i pismoznancima, dijecezanskim i redovničkim!

Vjerujući, oče biskupe, da kao čovjek novoga doba želite nasljedovati hrabre geste najmanje trojice posljednjih papa koji su se itekako znali posuti pepelom i priznati neke grijehe naše Crkve iz prošlosti – kako su to jamačno na veću slavu Božju učinili u slučaju maloprije spomenutog Jana Husa ili okrutno također smaknutih dominikanaca Girolama Savonarole i Giordana Bruna – molimo Vas da pomognete pogasiti inkvizicijsku vatricu čije pucketanje mi župljani takozvanih spornih hercegovačkih župa, stisnutih zubi, skupa s našim kažnjenim fratrima, ćutimo pod nogama evo već pola stoljeća. Molimo Vas, drugim riječima, da budete naš odvjetnik, i da bez odlaganja pokrenete odgovarajuće postupke kojima će biti okončano polustoljetno administrativno mrcvarenje župljana pravdano uvođenjem „redovite crkvene hijerarhije“ u mostarsko-duvanjskoj biskupiji! Taj bi zaokret, koji bi Vas bez ikakve sumnje dodatno omilio Gospodinu, nužno uključivao i Vaše zauzimanje za opoziv sramotnih kazni što su ih redovnički poglavari – izgubivši u onoj igri moći, a lakomi možda za povlasticama i napredovanjem – izrekli devetorici fratara koji su ostali uz svoj narod. Vi ćete, oče biskupe, višim crkvenim instancama bolje od ikoga znati objasniti kako naš Gospodin, ustanovljavajući svoju Crkvu, sasvim sigurno nije mislio da poslušnost klera prema crkvenoj hijerarhiji mora biti bespogovorna, bez prava na prigovor savjesti u slučajevima kada postoje jasni znakovi da se u određenoj stvari radi o nepravdi prema pojedincu ili narodu Božjem! Da nije, uostalom, mislio kako po Njegovoj volji ustanovljena crkvena hijerarhija može koji put i pogriješiti, ne bi valjda tvorce dokumenata Drugog vatikanskoga sabora nadahnuo da malo ipak „nijansiraju“ prethodno proglašenu dogmu o nezabludivosti čak i samoga pape.

Poštovani oče biskupe, kao djeca, unuci ili praunuci onih što su svojim nesebičnim prilozima i trudom izgradili župne kuće i crkve u Grudama i Dragićini, uvjereni da se naš glas u Crkvi i zbog toga mora čuti, otvorena Vas srca još jednom pozivamo da 14. svibnja 2022. godine (ili neki drugi dan, kao što rekosmo) u dobroj vjeri dođete u Grude i podijelite sakrament Potvrde našoj djeci, ne postavljajući pritom nikakve preduvjete!

Bog Vas blagoslovio.

Grude, 01. ožujka 2022. godine

Članovi pastoralnog i ekonomskog župnog vijeća: župnik fra Stanko Pavlović

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Ja16.05.2022 13:47 sati
  Imate sve potpise kod biskupa Palića i kod fra Stanka pa ih trazite ako vam je to toliko važno..
 • Dragićanin13.05.2022 15:30 sati
  Molim da ove uljeze iz propalih župa ne potpisujete ili im zabranite potpis Dragićina. Nama je fra Stanko crkvu izgradio. Dragi Bog pa fra Stanko, a onda obitelj, vjera i domovina! Živjeli!
 • Ero13.05.2022 14:00 sati
  Tko je čitao današnji večernjak i najboljeg novinara po pitanju vjere Darka Pavičića onda vidi da su i don Palić i fra Stanko institucije i ljudske gromade, ne bi ga Palić htio sebi da taj fra Stanko nije zaslužio i zadužio Crkvu u Hercegovini. Taj fratar je u ratu bio pod granatama i kad mu one nisu mogle ništa, neće ni neke laži! Živjeli. A tekst Darka Pavičića hvalim!
 • BABAROGA13.05.2022 11:53 sati
  Niti jedno od ovih pisama nije napisano zbog adresata, već da se lakoumni narod bolje voza i međusobno glođe. A ista namjera je i ovog tumačenja. Zna se na koji način biskup i svećenici razgovaraju. Nema tu kruva ako šalju ovakva pisma. Opet džabe krečili!
 • Dragićina13.05.2022 11:38 sati
  U Grudama ex fra župnik. A neki komentarima pokazuju kako vjeruju u stvoreni biće ex fratra, a ne u Boga.
 • IP adresa12.05.2022 16:40 sati
  Nemam pozitivno mišljenje o predhodnome biskupu a za ovoga ćemo vidjeti... Tko je on da me može pozvati na nekakav razgovor, on je običan čovjek kao i ostali, a da ja njega pozovem na razgovor, hoće li doći?
 • ......12.05.2022 15:28 sati
  Ima naznaka da u Ružiće Goricu Posušje pošto se mjenjaju fratru dođu popovi budemo vidjeli
 • zna se12.05.2022 13:40 sati
  svasta nasem dozivotnom zupniku morete rec ali nikad ga niste culi da s oltara koristi teske rijeci da proziva da siri mrznju prema popovima ili bilo kome drugacijem,zato su mu i prestali snimat propovidi otkad je novi biskup
 • Hercegovina12.05.2022 13:38 sati
  Ovako se rade analize! Ovo se čita s guštom, a ne jedan komentator, plaćenik, 200 komentara napiše punih mržnje. Biskup zna sve informacije o komentatorima i neke je već pozvao na razgovor jer mu je neugodno slušati vrijeđanja. Ništa tajno nije tajno.
 • .......12.05.2022 13:14 sati
  Od vjernika podrška se šalje sa fratrima nastavimo dalje. Podrška fra Stanku i Gruđanima
 • Jedan iz mase12.05.2022 12:47 sati
  Bravo za centar Grude. Samo ja ću reć na glas mi iz Ružića ja a ima ih dosta jedva čekam promjene u mojoj župi jer ovo je prešlo sve mjere. Zašto ja sa obitelji idem u Grude u crkvu jer ne uvlačim se. Svaka misa kod nas je početak Grude sotona to nemogu slušati jer moju djecu je rodila žena iz Gruda iz te župe. Samo se bojim da će ostat her Gorica se već diže i ako ni njima nije lako sa njihovim župnikom. Evo nek u moje Ružiće dođe fra Stanko
 • Anonimno12.05.2022 12:41 sati
  (Komentar je zbog uvreda izbrisan i IP adresa zabilježena)
 • Vrućice12.05.2022 12:14 sati
  Bravo za moje Grude. U Grude će doć fratar i pridružiti se fra Stanku možda se iznenadite
 • Grude Centar12.05.2022 12:09 sati
  Šta ste se svezali Gruda, što ne spomenete prosvjed jedne nama susjedne župe odakle se već lobira prema provincijalu da će se svi dignuti ako im dođe fratar iz druge nama susjedne župe? Svi ćete vi fra Stanka za župnika na kraju!
 • Cere12.05.2022 11:40 sati
  Shvatite i kad jednog dana umre fra Stanko, nitko drugi osim franjevačkog svećenika neće ući u Crkvu i župni dvor. SAMO FRATRI! Amen
 • Ero12.05.2022 11:02 sati
  Volim procitati osvrte ne volim copy paste! Kad ovako radite ovo se postuje moze se sve iscitati i ova poruka je najbolja. U Grudama je svecenik kojeg i biskup postuje a i Ratkove ce kazne uskoro pasti! Vec radi Kongregacija za nauk vjere!
 • Željko12.05.2022 10:57 sati
  Za "Tu sam". Potpiši se imenom, a ja ti ovdje u komentaru pišem da sam jedan od potpisnika pisma, da sam podoban samo dragom Bogu i da mi je sakrament krizme udijelio fra Bernard Marić. I ostalo 21 časno ime će ti se bez problema predstaviti, kad se i ti imenom predstaviš, kao i tisuće drugih župljana koji su spremni potpisati ono pismo iz Župe Grude! A ti se nemoj plašiti svoje sjene i prozivati iz prikrajka.
 • Dragićina12.05.2022 10:22 sati
  Pohvale autoru ovog članka. Razgovorom se mora i može nešto postići. Imam krizmanika u subotu se krizmaje u Grudama gdje mu se krizmao otac i mnoge generacije iz obitelji. Krizmanicima sretno Nek razum pobjedi
 • Tu sam12.05.2022 09:59 sati
  Je pametnije juto...nekom je i rosa u podne.Daj dosta politike u crkvi.Branite jer ste politicki podobni jedan drugom.Lako je praviti i graditi .Koliko se sicam i ja sam doprimo zupi i to jos kao djete isao kad god je fra.Bernad zvao...da se treba raditi.Narod pravi daje novce....Vjerovatno ces se i ti vjencati u nekoj drugoj zupi.Kao mnogi drugi.A daj kad sve objavljivate objavite imena 22ce koji su dali potpise .
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO