Ljiljana Lovrić: Voda je postala jedan od najznačajnijih strateških resursa u svijetu i ''nafta 21. stoljeća''

Datum objave: 11.05.2022   Broj čitanja: 1351
Zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, gđa Ljiljana Lovrić, otvorila je danas III. Kongres o vodama BiH, koji se održava u organizaciji Udruženja konzultanata inženjera u BiH.
Ljiljana Lovrić: Voda je postala jedan od najznačajnijih strateških resursa u svijetu i ''nafta 21. stoljeća''

 

Kongres okuplja stručnjake i znanstvenike iz cijele Bosne i Hercegovine i devet zemalja regije i EU. Zamjenica ministra Lovrić, naglasila je kako:

„Imajući u vidu da je ključno opredjeljenje BiH integracija u Evropsku uniju, reforma i prioriteti u sektoru voda su fokusirani na primjenu europskog zakonodavstava. Bosna i Hercegovina, kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, preuzela je djelimično ili u potpunosti sve ključne ciljeve zakonodavstva EU u pogledu upravljanja vodama, i ugradila ih u svoje zakonske i strateške dokumente. Glavni izazovi BiH politike upravljanja vodama su vezani za pravilnu implementaciju i ostvarivanje ciljeva Okvirne Direktive o vodama, Direktive o vodi za piće, Direktive o tretmanu urbanih otpadnih voda i drugih Direktiva kojima se omogućava integralno upravljanje vodnim resursima.


Aktivnosti koje zajednički provodimo trebaju biti komplementarne sa prošlim, tekućim i budućim aktivnostima. Očekujemo da se na taj način dostignu političke, ekonomske, socijalne i ekološke prednosti kroz efektivnu suradnju na upravljanju vodama.


Voda je postala jedan od najznačajnijih strateških resursa u svijetu i “nafta 21. stoljeća”. Bosna i Hercegovina je izrazito bogata vodim resursima, samo nažalost ne štitimo ih dovoljno za buduće generacije.


Razvoj koncepta „zelene ekonomije“ primarno prepoznaje međuzavisnost vodnog, energetskog i poljoprivrednog sektora. Jasno je da bolje upravljanje vodnim resursima može dati suštinski doprinos boljoj budućnosti svih nas.


Ali, neracionalan pristup vodama u BiH, predstavlja problem o kojem svi trebamo razmisliti i dati doprinos za rješavanje istog.


Brojni problemi sa kojima smo suočeni u velikoj mjeri otežavaju pronalaženje optimalnih rješenja i njihovu harmonizaciju sa rješenjima koja su prihvatile države EU.


Država, kao inicijator, treba pružiti svu potrebnu potporu u procesima upravljanja vodama, uvažavajući prirodno okruženje, potencijale i realne mogućnosti s jedne strane i osnovne principe i zahtjeve definirane u ODV, s druge strane.


Primjena politike upravljanja vodnim resursima na principima održivog razvoja, a to znači da se moraju stvoriti: politički, zakonski, organizacijski i financijski uvjeti, s jedne strane i potpora šire javnosti za provođenje usvojene politike, s druge strane. Oblast upravljanja vodnim resursima na principima održivog razvoja predstavlja značajan segment u procesu integracije BiH u EU.“

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO