Plenković dovodi 'Ligu prvaka' Europske unije u Sarajevo! Posljednja nada za dogovor?

Datum objave: 09.05.2022   Broj čitanja: 771
Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je večeras novi posjet na najvioj razini dužnosnika Europske unije Sarajevu.
Plenković dovodi 'Ligu prvaka' Europske unije u Sarajevo! Posljednja nada za dogovor?


Kako je rekao, cilj posjeta je pronalaženje zajedničkog jezika, između ostalog, i oko promjena Izbornoga zakona u BiH.

"Koliko mi je poznato HNS je odlučio sudjelovati u izborima u BiH. Smatramo da Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog s drugim državama i saveznicima koji su prijatelji BiH, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka", rekao je Plenković.

Prema njegovim riječima, "ne može jedna strana nametnuti nova rješenja, ona moraju biti plod dogovora".

"Nisam optimist, ja sam realist i moramo iscrpiti sve mogućnosti političkim dogovorom", naglasio je Plenković večeras nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, javio je HRT.

HDZ BiH danas je u Mostaru također održao sjednicu Predsjedništva stranke. Zasjedanje je bilo usmjereno na temu Općih izbora i njihovog održavanja.

Predsjedništvo HDZ-a BiH izrazilo je duboku zabrinutost zbog pitanja "nezakonitosti i netransparentnosti" tijekom nadolazećeg izbornog procesa jer smatraju trenutni sastav CIK-a BiH nelegalnim.

"Predsjedništvo HDZ-a BiH drži da raspisivanje Općih izbora u ovim uvjetima predstavlja grubo kršenje vladavine prava i demokratskih standarda s obzirom na političku kontrolu i političku pristranost tijela nadležnog za provedbu izbora", navode.

Pozdravili su napore domaćih i međunarodnih aktera za najavljeni nastavak pregovora na visokoj razini oko reforme Izbornog zakona BiH.

Ističu kako je hrvatski pregovarački tim u posljednje dvije godine predložio desetke prijedloga koji u potpunosti rješavaju sve diskriminacije utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava kao i presude domaćih sudova.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Max 09.05.2022 22:57 sati
    Šta se više prosipate neka neće mjenjat neutrina ni izlaziti pogotovo kad niko od EU i sad a ne reagira.Triba samo pristati plaćati porez i to je to.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO