UNIŠTAVAJU SE PLUĆA SVIJETA - Zabilježeno rekordno krčenje šuma u Amazoni

Datum objave: 07.05.2022   Broj čitanja: 652
Krčenje šuma u Amazoni poraslo je otkako je predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i oslabio zaštitu okoliša.
UNIŠTAVAJU SE PLUĆA SVIJETA - Zabilježeno rekordno krčenje šuma u Amazoni

 

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoni poraslo je na rekordne razine za mjesec travanj, pošto je gotovo udvostručena površina iskrčene šume u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazali su preliminarni vladini podaci u petak.

 

U prvih 29 dana travnja, krčenje šuma u regiji iznosilo je 1012,5 četvornih kilometara, prema podacima nacionalne agencije za svemirska istraživanja Inpe.

 

Travanj je treći ovogodišnji mjesečni rekord, nakon što su novi maksimumi zabilježeni i u siječnju i veljači.

 

Uništenje brazilske Amazone u prva četiri mjeseca ove godine također je doseglo rekord od 1.954 četvornih kilometara, što je povećanje od 69 posto u odnosu na isto razdoblje 2021.

 

Krčenje šuma u Amazoni poraslo je otkako je predsjednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i oslabio zaštitu okoliša. Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

 

"Uzrok ovog rekorda ima ime i prezime: Jair Messias Bolsonaro", rekao je Marcio Astrini, voditelj brazilske klimatske grupe Climate Observatory.

 

Brazilska ministarstva okoliša i pravosuđa u zajedničkom su priopćenju navela da vlada ulaže velike napore u borbi protiv ekoloških zločina te da policija i tijela za zaštitu okoliša surađuju u operaciji borbe protiv krčenja šuma u pet amazonskih država.

 

Iako je krčenje šuma već u porastu, Climate Observatory je rekao da su njegovi analitičari zapanjeni tako visokim očitanjima u travnju, što je dio kišne sezone kada je drvosječama teže pristupiti blatnjavoj šumi.

 

Očuvanje Amazone ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promjena zbog ogromne količine ugljičnog dioksida koji prašuma apsorbira.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO