Ministar gospodarstva Njemačke priopćenjem upozorio građane: Pripremite se na visoke cijene energije

Datum objave: 02.05.2022   Broj čitanja: 1933
Građani i kompanije u Njemačkoj moraju se dugoročno pripremiti na visoke cijene energije, upozorio je ministar gospodarstva Robert Habeck.
Ministar gospodarstva Njemačke priopćenjem upozorio građane: Pripremite se na visoke cijene energije


"Morat ćemo i dalje očekivati visoke cijene", rekao je Habeck u Berlinu ističući da država ne može u potpunosti apsorbirati povećanje cijena energije, ni za tvrtke ni za potrošače.

"To je gorka i teška istina", dodao je ministar gospodarstva. Vlada je sastavila više programa pomoći kako bi osigurala likvidnost i zadržala dobavljače energije na tržištu, podsjetio je. "No, oni ne mogu, niti ja mogu, nikoga poštedjeti ove teške poruke - oni ne mogu spriječiti prenošenje cijena (na potrošače)", rekao je Habeck nakon sastanka s udrugama malih i srednjih poduzeća.

Većina kompanija sklopila je s dobavljačima dugoročne ugovore o opskrbi, s fiksiranim cijenama, rekao je. To znači da brojne tvrtke neće osjetiti posljedice sve do 2023. godine kada će cijene nekih proizvoda još više porasti. Paket pomoći njemačke vlade uključuje program zajmova državne razvojne banke KfW i subvencije troškova energije za tvrtke.

No, izravne subvencije vezane su uz vrlo stroge uvjete, napomenuo je Habeck dodavši da bi se za potporu prema procjeni njegovog ministarstva trebalo kvalificirati oko 4000 tvrtki, tek djelić ukupnog broja kompanija u Njemačkoj.

Gospodarstvo je trenutno pod ogromnim pritiskom, naglasio je njemački ministar. Osim turbulencija na energetskim tržištima, očito je da nedostaje radnika. Lanci opskrbe također su postali krhki zbog rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa, primijetio je.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO