Hoće li se u FBiH prestati dimiti?

Datum objave: 27.04.2022   Broj čitanja: 1922
Zakon se počinje primjenjivati godinu dana od dana stupanja na snagu.
Hoće li se u FBiH prestati dimiti?

 

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje FBiH u verziji koja je usvojena na Domu naroda FBiH.

''Zastupnički dom je na 22. redovnoj sjednici održanoj 26.5.2021. godine usvojio je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje sa jednim amandmanom Vlade FBiH koji je postao sastavni dio prijedloga zakona a koji se odnosi na početak primjene zakona. Dom naroda FBiH je usvojio prijedlog ovog zakona sa šest amandmana koje Vlada FBiH nije prihvatila, ali ih je Dom naroda izglasao. S obzirom na to da prijedlog zakona nije usvojen u istovjetnom tekstu u oba doma, danas ga moramo usuglasiti.

Možemo usvojiti zakon u istom tekstu ili neusvojiti ga pa ide na usuglašavanje. Ja mislim da smo mi usvojili bolji zakon, da su ga u dobroj mjeri u Domu naroda unakaradili, ali bolje da imamo bilo kakav zakon nego nikakav. Mislim da ga treba dorađivati u pravcu u kojem smo ga usvojili'', rekao je predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović.

Uslijedilo je glasanje i za zakon je glasao 61 zastupnik, dva su bila protiv, a petero njih uzdržano.

Prema usvojenim amandmanima, Zakon se počinje primjenjivati godinu dana od dana stupanja na snagu.

Naime, na Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Domu naroda je usvojeno je više amandmana Kluba Hrvata, delegata Anera Žuljevića (SDP) i delegata Žarka Vujovića (SDBiH), a što je danas potvrđeno na Zastupničkom domu FBiH.

U jednom od amandmana se navodi kako su "duhanski proizvodi za pušenje svi duhanski proizvodi, osim bezdimnih duhanskih proizvoda. Ili da "nesagorijevajući duhan je bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO